Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

CJIB waarschuwt voor oplichters: nepbrieven met valse betaalverzoeken in omloop

04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10042 keer bekeken
  •  
cjib_nepbrief_nieuws_20220204

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waarschuwt voor oplichters die valse bekeuringen sturen. Je zou 496 euro aan zorgpremie moeten betalen over 2021, maar het genoemde rekeningnummer is van oplichters. Opvallend is dat het hier gaat om een échte brief in een CJIB-envelop, en niet om een valse e-mail. En dat maakt de kans groter dat je erin trapt. Waar moet je op letten?

Verreweg de meeste phishingmails en spookfacturen komen in de vorm van valse e-mails. Deze oplichtingstruc is echter nieuwswaardig omdat het in dit geval gaat om een fysieke brief. Deze valse brief is niet alleen afgedrukt op briefpapier in de CJIB-huisstijl, ook de envelop is van het CJIB. Opletten dus!

Rekening van 496 euro

Dat het gaat om een échte brief maakt de kans aanzienlijk groter dat je de boete daadwerkelijk betaalt, want bekeuringen van het échte CJIB komen ook altijd per post. Het gaat dan ook om een geloofwaardige oplichtingstruc.

Volgens de afzender heb je je zorgpremie zes maanden of langer niet betaald, om die reden is het dossier overgedragen aan het CJIB. Aangezien het gaat om een bedrag van 496 euro, kan het je in een mum van tijd een hoop geld kosten als je besluit het bedrag over te maken.

Hoe weet je dat het om oplichting gaat?

Allereerst spreekt bovenstaande waarschuwing van het CJIB voor zich. Daarnaast is er sprake van een korte betalingstermijn: in dit geval moet er vóór 8 februari betaald worden, en van het echte CJIB krijg je doorgaans langer de tijd om de bekeuring te voldoen.

Daarnaast valt op dat het geld naar een Duits rekeningnummer moet: legitieme rekeningnummers van het CJIB zijn altijd van Nederlandse banken, in dit geval van de ING. Een volledig overzicht van alle rekeningnummers waar het CJIB gebruik van maakt, vind je op de website.

Deze nepbrief is nauwelijks van echt te onderscheiden: de volledige lay-out is gekopieerd, slechts het rekeningnummer is aangepast. Hier kun je een voorbeeld zien van een échte brief.

Wat moet je doen als je deze brief krijgt?

Krijg jij deze brief ook in de bus? Betaal vooral niet, de brief is vals. Neem bij twijfel contact op met het CJIB, en doe dat bij voorkeur via een telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht. Het komt helaas voor dat oplichters onjuiste contactgegevens verstrekken: bel je vervolgens naar het genoemde telefoonnummer, dan krijg je een oplichter aan de lijn.

Verder is het verstandig om deze brief gewoon te negeren.

Bron: CJIB

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor