Het btw-tarief dat geldt voor groente en fruit moet volgens ChristenUnie omlaag. De partij pleit in haar verkiezingsprogramma voor zo'n lager tarief en een belasting op frisdrank met veel suiker. Dat stelt voorman Gert-Jan Segers in Op1.
De coronacrisis laat volgens Segers zien dat het belangrijk is dat Nederlanders gezonder willen leven. Voor mensen in een gezond leven fijn en scheelt dat de maatschappij ook nog eens veel kosten. Segers wees op Groot-Brittannië, waar de suikertaks volgens hem goed werkt. Daar maakt de industrie de frisdrank al minder zoet.
Onder andere GroenLinks en Partij voor de Dieren pleitten al eerder voor een suikertaks. Volgens Segers is in Den Haag vooral coalitiegenoot VVD tegen zo'n belasting, omdat die niet te vel willen treden in de vrijheid van mensen.
Paul Blokhuis werkte in deze kabinetsperiode aan het preventieakkoord, namens de ChristenUnie staatssecretaris van Volksgezondheid. In het akkoord zijn afspraken gemaakt om Nederlanders gezonder te laten leven. Er sterven jaarlijks namelijk tienduizenden Nederlanders aan de gevolg van een ongezonde levensstijl, zoals veel alcohol drinken, roken of overgewicht. Eerder dit jaar moest Blokhuis de Kamer mededelen dat er voorlopig geen suikertaks komt, omdat er volgens gezondheidsinstituut RIVM geen hard bewijs is dat het iets duurder maken van suikerhoudende dranken werkt in de strijd tegen overgewicht.
De belasting toegevoegde waarde (btw) is door het kabinet over producten en diensten die van groot belang zijn verhoogd. Hierdoor betalen Nederlanders over de meeste boodschappen, medicijnen, kunst en boeken 9 procent btw in plaats van het oude tarief van 6 procent. De roep om dit hoge tarief voor gezond eten te verlagen neemt al een tijdje toe, maar Europese regels zouden dat onderscheid in de weg zitten.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!