China leent twee reuzenpanda's aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dat maakte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Peking bekend. Ze zijn ,,een teken van de bijzondere band tussen China en Nederland", aldus de bewindsman.
Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft een overeenkomst voor de komst van beide dieren gesloten het Chinese staatsbosbeheer. Volgens haar biedt het een kans om op andere dierenbeschermingsprogramma's samen te werken. ,,Het biedt de kans expertise en ervaring uit te wisselen en bij te dragen aan onderzoek, fok- en natuurbeschermingsprogramma’s'', aldus de bewindsvrouw. De dieren komen ,,binnenkort'' naar ons land.
Koningspaar
Koenders en Dijksma zijn samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek in China. China heeft in het verleden vaker panda's gegeven of uitgeleend aan bezoekende buitenlandse leiders.
Komst reuzenpanda's
Met de komst van de reuzenpanda's vanuit China naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgen dierenliefhebbers voor het eerst de kans om het bijzondere dier in Nederland in het echt te bewonderen. Wereldwijd zijn er slechts zeventien dierentuinen waar de bedreigde dierensoort buien te zien is.
In het wild komt de reuzenpanda alleen in China voor. Het aantal is de afgelopen jaren afgenomen omdat hun leefgebied mede door toedoen van de mens steeds kleiner is geworden. Uit laatste telling bleek dat er nog ongeveer 1850 reuzenpanda’s in het wild leven.
De dieren hebben een hoge aaibaarheidsfactor vanwege de dikke, zwart-witte vacht en de donkere ringen om hun ogen en hun bijzondere manier van eten, zittend op hun achterwerk. De beesten eten vrijwel uitsluitend bamboe dat in grote hoeveelheden voorkomt in het natuurlijk leefgebied. Bij de geboorte weegt een jong ongeveer 100 gram. Een volwassen dier kan het gewicht van ongeveer 100 kilo bereiken.
Voortplanting
De voortplanting van de panda's is niet eenvoudig. Het vrouwtje is slechts één tot hooguit drie dagen per jaar vruchtbaar. Dit bemoeilijkt de kansen van een mannetje om voor nageslacht te zorgen. Om de dierensoort in stand te houden, verblijven koppels in dierentuinen om voor nakomelingen te zorgen. De beesten staan er echter om bekend dat ze niet erg gewillig zijn als het de voortplanting in gevangenschap betreft.
China zette de dieren jarenlang in als diplomatiek smeermiddel. Tegenwoordig worden pandastellen uitgeleend, veelal in ruil voor hoge vergoedingen. Bij de Nederlandse afspraak is dat overigens niet het geval. De panda's zijn namelijk ook het symbool van een bijzondere relatie en vriendschap met een land. Dat Rhenen nu tijdelijke twee dieren onderdak mag bieden, onderstreept de goede betrekkingen met Nederland, aldus de officiële bekendmaking.
ANP