Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Chemisch toilet en douchezak vliegen winkel uit door coronacrisis
23-05-2020
•
leestijd 2 minuten
•
193 keer bekeken
•
Bij kampeer-en outdoorwinkels is een run ontstaan op schuurtentjes, chemische toiletten en mobiele douches. Op die manier hoef je geen gebruik te maken van de sanitaire gebouwen op de camping die nog gesloten zijn tot 1 juli. Dit hebben winkelketens Decathlon en de Vrijbuiter aan Kassa verteld. In onze uitzending vanavond besteden we aandacht aan hoe we deze zomer vakantie kunnen vieren, ondanks de coronacrisis.
Volgens de Vrijbuiter is de verkoop van chemische toiletten vervijfvoudigd en vliegen ook schuurtentjes en douchezakken de deur uit. ‘Van die tentjes kun je eenvoudig een eigen sanitair gebouw maken, zodat je niet afhankelijk bent van de toiletten en douches op de camping, vertelt Julian van Woesik.
Daan Zijderveld van Decathlon: "Wat we terugzien in de verkopen is dat mensen zo min mogelijk afhankelijk willen zijn van openbare faciliteiten." Volgens de winkels kun de chemische toiletten ook onderweg gebruiken, zodat je geen gebruik hoeft te maken van de toiletten in de tankstations of horecagelegenheden die momenteel ook vaak gesloten zijn.
Vakantieplannen gewijzigd door corona
Uit een peiling die Kassa afgelopen week deed in samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insights onder 500 Nederlanders blijkt dat voor de coronacrisis 70 procent van de ondervraagden van plan was op vakantie te gaan. Nu is nog maar 36 procent dat van plan. Van de mensen die wel op vakantie gaan, blijven er meer in eigen land. Vóór de coronacrisis, wilde 21 procent in Nederland vakantie vieren. Dat percentage blijkt ruimschoots verdubbeld te zijn naar 51 procent.
33 procent van de vakantiegangers geeft opmerkelijk genoeg aan geen voorzorgsmaatregelen te treffen voor hun vakantie om te voorkomen dat zij of andere besmet raken met het coronavirus. Maar het merendeel houdt daar dus wel rekening mee. Een derde neemt bijvoorbeeld extra zeep en desinfecterende handgel mee, een kwart gaat niet naar plekken waar veel mensen samen komen en een kwart geeft aan mondkapjes mee te nemen.
GGD: sanitair vermijden hoeft niet
Het is in sanitaire gebouwen vooral van belang dat niet te veel mensen tegelijkertijd binnen zijn, zodat zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Volgens de GGD is het niet nodig om het sanitair gebouw te vermijden of om daar mond-neus-maskers of handschoenen te dragen. "Door je handen na ze grondig te wassen goed af te drogen, kun je de mogelijk opgelopen laatste micro-organismen verwijderen’, vertelt deskundige infectiepreventie Debbie Mensink van GGD Amsterdam. "Je kunt je handen het beste afdrogen met papieren wegwerphanddoekjes en niet met de blower. Verder is de kans op besmetting op de camping als het goed is heel klein, ervan uitgaande dat zieke of verkouden mensen thuis blijven."
Vanavond zal de ANWB bij Kassa aanschuiven om verder te praten over de vakantiemogelijkheden in binnen- en buitenland. We zijn er om 19.05 uur op NPO1.
Resultaten Kassa-peiling in samenwerking met onderzoeksbureau DVJ Insight: