Energieleveranciers moeten niet alleen een jaarcontract aanbieden zoals het kabinet wil verplichten, ze moeten ook jaarlijks een stresstest ondergaan en de welkomstbonus afschaffen. Daarvoor pleiten Kamerleden Henri Bontenbal (CDA) en Silvio Erkens (VVD) in het vijfpuntenplan dat de coalitiepartijen aanbieden aan energieminister Rob Jetten.
Er gaan door de energiecrisis meer stemmen op om meer regie te hebben op de geliberaliseerde energiemarkt. De Kamerleden willen meer regels voor energieleveranciers, zodat de energiemarkt beter werkt voor consumenten.
Het belangrijkste is dat energiebedrijven hun klanten weer langdurige contacten met vaste tarieven moeten aanbieden. Dat gebeurt momenteel niet omdat energieleveranciers in verband met de instabiele energiemarkt hun financiële risico’s willen afdekken
Erkens en Bontenbal vinden het onterecht dat de risico’s daardoor eenzijdig bij de consument komen te liggen. Om bedrijven tegemoet te komen willen de Kamerleden wel dat klanten die voortijdig een contract opzeggen een reële vergoeding moeten betalen voor de inkomsten die hun leverancier daardoor misloopt.
Nog een belangrijk punt in het vijfpuntenplan is het afschaffen van de welkomstbonus. De afgelopen jaren zijn consumenten gestimuleerd om regelmatig over te stappen naar een andere leverancier, doordat er bij overstappen een welkomstbonus op hen lag te wachten.
De welkomstbonus zoals hij nu is moet verdwijnen, aldus VVD en CDA. "De welkomstbonus is daarnaast nooit ’gratis’, maar wordt altijd op een of andere manier terugverdiend”, stellen ze tegen de Telegraaf. Als energiebedrijven toch korting willen geven, kan dat beter in de vorm van een bonus aan trouwe klanten.
Als een energieleverancier failliet gaat, moeten klanten volgens de partijen hun voorschot terugkrijgen. Daarnaast moet een concurrent een bod kunnen doen op het klantenbestand van het failliete energiebedrijf, naar Brits voorbeeld.
Verder pleiten de partijen voor een jaarlijkse stresstest: eens per jaar moet getoetst worden of de bedrijven financieel genoeg buffers hebben en hun administratie op orde hebben.
CDA en VVD willen ook dat er strengere eisen komen voor leveringsvergunningen die energiebedrijven nodig hebben, niet alleen bij de aanvraag, maar ook tussentijds.
Volgens Bontenbal is dit nodig omdat huishoudens nu "onvoldoende beschermd" zijn. De markt functioneert niet meer goed, ziet de christendemocraat. Volgens VVD'er Erkens moet de overheid ervoor zorgen dat consumenten "zekerheid hebben over de energierekening en dat er altijd voldoende betaalbare energie is".
Er gaan door de energiecrisis meer stemmen op om meer regie te hebben op de geliberaliseerde energiemarkt. Toch is het opmerkelijk dat juist het CDA en de VVD, twee partijen die in het verleden vooral in de markt geloofden, voor strenger toezicht pleiten.
Bron: ANP/De Telegraaf/NOS
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!