Het aantal mensen dat in de schuldsanering is terechtgekomen, lag in 2020 op het laagste niveau sinds het begin van de metingen ruim 20 jaar geleden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er in 2020 een derde minder mensen toegelaten tot de schuldsanering vergeleken met 2019.
Het CBS denkt dat een heropleving van de economie en het feit dat gemeenten verplicht zijn mensen met schulden te helpen bij heeft gedragen aan dat er minder mensen aankloppen voor de wettelijke schuldhulp. De schuldsanering is er voor mensen die buiten hun eigen schuld om in financiële problemen zijn gekomen, bijvoorbeeld door een massaontslag. In 2020 werden 3000 mensen toegelaten en zaten er in totaal bijna 14.000 mensen in de schuldsanering.
De coronacrisis heeft waarschijnlijk invloed gehad op het lage aantal schuldenaren dat toegelaten is in 2020, meldt het statistiekbureau. Vanaf half maart tot juni waren fysieke rechtszaken namelijk nauwelijks mogelijk.
Sinds 2011 is het aantal mensen dat in de schuldsanering komt met 80 procent gedaald. Volgens het CBS kan dat komen door een wet uit 2012 die gemeenten verplicht om inwoners met schulden eerst zelf te helpen.
Tijdens een sanering controleert een bewindvoerder meestal 3 jaar lang de geldzaken van mensen met schulden. Die moeten van het absolute minimum leven, elke cent extra gaat naar de schuldeisers. Daar staat tegenover dat schuldeisers tijdens een sanering geen beslag kunnen leggen op bezittingen. Als de schuldenaar zich aan de afspraken heeft gehouden, kan de rechter na drie jaar besluiten de schulden te laten vervallen. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!