Bussemaker: te veel subsidies verstrekt
28-06-2013
• leestijd 2 minuten
Het ministerie van Onderwijs en de Tweede Kamer hebben ,,te veel subsidies, te lang en structureel in de lucht gehouden''. Dat zei minister Jet Bussemaker donderdag tijdens een overleg in de Kamer.
Tijdelijker karakter subsidies
,,Wat er is gebeurd, is dat niemand een keuze heeft durven maken. Het is natuurlijk ook vervelend om te moeten zeggen: sorry, uw werk houdt op. Dat is heel moeilijk en daarom hebben we die organisaties maar in de lucht gehouden'', aldus de minister.
Tot voor kort verstrekte het ministerie jaarlijks ter waarde van 1 miljard euro aan subsidies. Bussemaker wil die subsidies een tijdelijker karakter geven. Ook moet kritischer worden gekeken of haar ministerie de subsidie wel moet geven. Soms kan de markt het prima zelf of kan een ander departement bijspringen, stelde Bussemaker.
Bezuinigingen
De minister besloot recent tot 200 miljoen euro te korten op subsidies om dat geld weer in het onderwijs te investeren. Dat leidt onder meer tot bezuinigingen op onderwijs in het buitenland, het actieplan laaggeletterdheid, studentenorganisaties en het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis.
Andere inkomstenbronnen
Bussemaker gebruikte het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis als voorbeeld van hoe het anders kan. Volgens haar kunnen universiteiten besluiten geld vrij te maken om dit instituut te behouden. ,,Nog logischer is het als de Staten-Generaal zo'n instelling zou financieren'', zei ze.
Ook staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vindt dat veel organisaties best anders aan inkomsten kunnen komen. Hij noemde de ouderorganisaties. ,,Als ouders het belangrijk vinden dat zo'n organisatie er is, kunnen ze lid worden. Net als bij de omroep'', zei hij.
Evalueren
De SP vroeg nog aan Bussemaker of ze haar plannen niet nog een keer wilde heroverwegen. Dat zag ze echter niet zitten. Wel wil ze over een jaar de uitkomsten van haar besluiten evalueren. Dekker zei nog dat als de Kamer iets wil veranderen aan het lijstje, de Kamerleden ook moeten aangeven hoe dat moet worden betaald. ANP