Burger gaat opnieuw meer gemeentelijke heffingen betalen
28-01-2020
• leestijd 1 minuten
Dit jaar zijn huishoudens en bedrijven weer meer geld kwijt aan gemeentelijke heffingen. Gemeenten verwachten dit jaar in totaal 6,3 procent meer geld aan heffingen te ontvangen dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die zich baseert op de gemeentelijke begrotingen van 2020.
De reinigingsrechten en afvalstoffenheffing stijgen het sterkst, daarna komt de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Met een gemiddelde stijging van 8,3 procent worden de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing opvallend veel duurder. In 2019 namen deze kosten ook toe met 5,5 procent. De reinigingsheffingen gaan vooral omhoog door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval. De kostenverhoging wordt door veel gemeenten doorberekend aan huishoudens via de afvalstoffenheffing.
Eigenaren van woonhuizen en bedrijfspanden gaan dit jaar gemiddeld 4,7 procent meer ozb betalen dan in 2019. De onderlinge verschillen tussen gemeenten is groot, blijkt uit recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Een huiseigenaar betaalt in Nijmegen gemiddeld drie keer zoveel ozb (568 euro) als in Sliedrecht (189 euro). De rioolheffing gaat gemiddeld met 2,1 procent omhoog.
Stijging toeristenbelasting
De toeristenbelasting blijkt ook te stijgen met maar liefst 40 procent. Driekwart komt voor rekening van Amsterdam, waar 199 miljoen euro aan toeristenbelasting wordt begroot.
Stijging parkeerheffingen
De parkeerheffingen stijgen met bijna 10 procent (89 miljoen euro). Deze toename is ook voor een groot deel toe te schrijven aan de hoofdstad, waar het parkeergeld in totaal met 39 miljoen euro stijgt. ANP