De burgermeesters uit het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen. Ze stellen dat de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren is.
Er werken tienduizenden mensen op stembureau's en daarnaast gaan er mensen stemmen. Voor al die mensen zou er een uitzondering moeten gaan gelden. Voorzitter Hubert Bruls stelt dat dat niet te controleren is. Hij stelt daarom ook voor om de avondklok op de verkiezingsdagen niet te handhaven.
Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die tijdens beraad in Utrecht de 'coronaveilige' verkiezingen kwam toelichten aan de burgemeesters, mag een persoon na het ingaan van de avondklok mondeling aangeven dat hij of zij is wezen stemmen. Dan zou een handhaver iemand niet mogen bekeuren. Het is overigens nog de vraag of de avondklok dan nog in werking is. Mogelijk loopt de maatregel op 15 maart af.
De burgemeesters zijn daarnaast voor versoepelingen van de coronaregels. Bruls: "Het is ook mogelijk om mensen in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven. Het is niet zwart-wit. Een terras kun je ook eerst in bepaalde delen van de week open doen en dat langzaam uitbouwen." ANP
Meer over:
coronamaatregelen, avondklok, verkiezingen, veiligheidsberaad, lockdown, coronacrisis, burgemeestersMeld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!