Burenruzie is altijd vervelend, maar nu iedereen genoodzaakt is zo veel mogelijk thuis te blijven al helemaal. Want juist in deze tijden kan de situatie flink verergeren. Dus hoe pak je dit zo goed mogelijk aan? Kassa biedt hulp.
Geluidsoverlast
Dat mensen weleens geluidsoverlast ervaren van hun buren, blijkt ook uit de vraag Marieke78 op ons forum Vraag & Beantwoord. Wanneer je in deze periode geluidsoverlast ervaart van je buren, kun je moeilijk de situatie uit de weg gaan. Je bent immers genoodzaakt zoveel mogelijk thuis te blijven. Probeer echter rustig te blijven en de situatie voor jezelf te beschrijven. Ook je buren zitten ineens met de consequenties van het coronavirus opgescheept en proberen in deze tijd te roeien met de riemen die ze hebben. Heel veel mensen werken nu thuis, mét hun gezin. Je wilt daarom grote ruzie in deze tijd voorkomen. Hoe los je dit dan het beste op? Je leest het hier.
Erfrecht
Burenruzies gaan ook vaak over erfrecht. Want staat die boom nou te dicht bij de grens of niet? En zijn de erfgrenzen wel juist bepaald? Hierover kan veel onenigheid ontstaan, ook in deze tijd. Vaak is een eerste tip om gegevens op te vragen bij het Kadaster en om de regels na te lezen over erfgrenzen. Zo dient een boom bijvoorbeeld op minimaal twee meter van de erfgrens af te staan. Meer weten? We hebben hier informatie over erfgrensrecht en overige zaken voor je op een rij gezet.
Rommel, stank en viezigheid
Troep en nare geurtjes zijn ontzettend vervelend, vooral als het niet van jezelf is en je er toch wel veel last van hebt. Het kan zijn dat je al afspraken hebt gemaakt om de troep of de nare geur te verminderen, maar dat je buren de afspraken in deze tijd niet nakomen. Wat doe je dan? Ook dan is het belangrijk eerst met je buren te communiceren. Wellicht zijn ze de afspraken even vergeten, doordat ze nu iets anders aan hun hoofd hebben, of is er iemand ziek.
Gaat het om het schoonmaken van een gezamenlijke ruimte? Dan kun je het beste een overleg houden met alle betrokkenen om te bespreken hoeveel iedereen bereid is om op dit moment te doen. Houd er rekening mee dat kwetsbare mensen in deze periode liever niet een openbare ruimte willen schoonmaken omdat de kans op verspreiding van het coronavirus aanwezig is.
Verbouwing
Wie in deze periode goed in zijn buurt heeft rondgekeken, heeft wellicht ergens in de straat wel een verbouwing gezien. Veel mensen gebruiken deze thuiswerkperiode om thuis hun huis eens onder handen te nemen. Als jij hier tijdens jouw werktijd last van ondervindt, is het handig om met je buurman of -vrouw te overleggen en eventueel afspraken te maken over verbouwingstijden en dergelijke. Je buurman of -vrouw is zich misschien niet eens bewust van het aantal belangrijke telefoontjes die jij op een dag moet plegen of van het feit dat jij een pasgeboren baby hebt.