Bultrug gesignaleerd in Oosterschelde
17-02-2015
• leestijd 2 minuten
In de Oosterschelde zwemt sinds het weekeinde een bultrug rond. Een bultrug is een walvis. Zo nu en dan duikt er een op langs de Nederlandse kust, maar een exemplaar in een zeearm is vrij uitzonderlijk.
Walvisprotocol
Het dier in de Oosterschelde is volgens waarnemingen bij Wemeldinge en Yerseke zo'n 4 meter lang. Een volwassen bultrug kan 12 tot 15 meter lang worden. Volgens SOS Dolfijn, een kennis- en opvangcentrum voor gestrande bruinvissen en dolfijnen, is het mogelijk dat het dier zelf z'n weg terugvindt naar open zee. ,,Het is afgaand tij. De stroming staat dan in westelijke richting", aldus een woordvoerster van het opvangcentrum.
Mocht het dier de weg niet meer terugvinden, dan treedt het zogeheten walvisprotocol in werking. Dit is een reddingsoperatie voor gestrande walvissen, gecoördineerd door het ministerie van Economische Zaken.
Johanna
Het protocol is opgesteld na de ophef rond het aanspoelen van de bultrug Johanna op zandplaat de Razende Bol bij Texel in 2012. Een aantal reddingspogingen ten spijt overleed het dier na enkele dagen. Dat maakte veel emotionele reacties los.
Deskundigen
Als het walvisprotocol in werking treedt, wordt een team van deskundigen samengesteld dat zich met de redding gaat bezighouden. Het opvangcentrum SOS Dolfijn heeft op Twitter het publiek gevraagd de bultrug in de Oosterschelde met rust te laten en het dier zeker niet met boten op te jagen.
In 2003 werd voor de Nederlandse kust voor het eerst een bultrug gezien. Sindsdien is het ongeveer twaalf keer voorgekomen. Op het noordelijk halfrond leven naar schatting 16 tot 20.000 exemplaren, vooral in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan. ANP