Onduidelijkheid bij consument omtrent afschaffing roamingkosten
23-12-2017
•
leestijd 3 minuten
•
71 keer bekeken
•
Bellen, sms’en en internetten in het buitenland was lange tijd een kostbare bezigheid door de roamingkosten die telefoonproviders in rekening brachten. Maar die zijn sinds juni van dit jaar afgeschaft, dus zijn de kosten binnen de EU nu lekker laag. Of toch niet altijd?
Afschaffing roamingkosten
Als je in het buitenland bent, val je terug op het netwerk van een andere provider dan de provider waar je in Nederland gebruik van maakt. Als je dit doet, bijvoorbeeld door te bellen of internetten, dan heet dat roaming. De kosten die je hierbij maakt, zijn jarenlang door de providers doorberekend aan de consument. En dat gaat al snel over flinke bedragen.
Politici en consumentenorganisaties hebben zich jarenlang ingezet voor afschaffing van roamingkosten binnen de Europese Unie. En met succes, want sinds 15 juni 2017 kun je in andere EU-landen gebruik maken van je (on)beperkte standaard belbundel. Dit wordt ook wel
Roam Like at Home
genoemd.
Addertjes onder het gras
Er zijn echter wel enkele ‘mitsen en maren’. In landen die buiten de EU vallen, zoals Turkije en Zwitserland, betaal je bij sommige providers als consument nog wel extra voor het gebruik van je mobiele telefoon.
En als je in Nederland een abonnement hebt met onbeperkt bellen, sms’en of internetten, dan heb je te maken met een
Fair Use Policy
. Oftewel: je krijgt een redelijke gebruikslimiet opgelegd voor het gebruik van deze diensten binnen de EU.
Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land
Tot slot is er nog een belangrijk verschil. Bellen vanuit Frankrijk naar Nederland valt onder roaming en gaat sinds de EU-regeling dus vanuit je eigen bundel zonder bijkomende kosten. Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land is echter iets anders. Tim Wijkman van
Telecompaper
zegt hierover: “Dat is geen roaming, maar internationaal bellen. Je belt dan via het internationale netwerk. Er zijn bijkomende kosten als je vanuit Nederland belt naar een buitenlands nummer binnen de EU.”
Vanuit Nederland bellen naar het Nederlandse nummer van je moeder die in Frankrijk op de camping staat valt wel binnen je bundel. Maar voor een telefoontje naar je Spaanse vakantieliefde mag je provider extra kosten in rekening brengen, omdat dit niet onder de EU-regeling valt.
Onduidelijkheid
We vragen aan ruim duizend Kassa-kijkers wat hun kennis is omtrent deze regeling. Hieruit blijkt dat 92% van de mensen weet wat roaming inhoudt. Ook is ruim 83% op de hoogte dat deze regeling in juni 2017 in is gegaan.
Echter, iets meer dan 50% weet – een half jaar na het ingaan van de EU-regeling – niet dat je provider wél extra kosten in rekening mag brengen op het moment dat je vanuit Nederland naar een ander EU-land belt. Dat betreft namelijk internationaal bellen.
Ook ontvangt de redactie van Kassa de afgelopen weken meerdere mails van mensen die een onverwacht hoge rekening krijgen doordat ze hier niet van op de hoogte zijn.
Buitensporige tarieven
Wat je betaalt voor bellen naar het buitenland, verschilt per provider. De
Consumentenbond
zegt daarover: “Wij vinden de tarieven onverklaarbaar hoog. We hebben berekend dat providers 5000% winst maken op die telefoontjes. Verbinding leggen naar het buitenland kost de provider zelf een tiende van een cent, terwijl je als consument gemiddeld 60 cent betaalt.”
De Europese belangenorganisatie
BEUC
heeft namens de Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, gevraagd om billijke prijzen. “Het is een lang lobbytraject in Europa. Er wordt nu tussen het Europees Parlement en lidstaten uitvoerig over gediscussieerd”, aldus de Consumentenbond. In het voorjaar van 2018 zal hier een beslissing over worden genomen.
Het is dus raadzaam om tot die tijd even goed te kijken welke kosten je provider rekent als je wilt bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land.