Brussel wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan. De Europese Commissie wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar experts van de EU-lidstaten zijn daarover te verdeeld.
Licentie t/m 15 december
De 28 lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. De huidige licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel loopt op 15 december af.
Nederland wil duidelijkheid
Nederland was voorstander van tien jaar verlenging, maar kan volgens een ingewijde meegaan in een compromis van vijf jaar. Nederland wil ,,duidelijkheid” voor de agrarische sector.
Het Europees Parlement vindt dat de stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup over vijf jaar verboden moet zijn. De agrarische sector is daar fel tegen. Het bestrijdingsmiddel is nodig om de voedselvoorziening veilig te stellen, is het argument. In het commissievoorstel staat niets over een toekomstig verbod.
Verbieden op eerste dag
Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch hebben de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen om op haar eerste werkdag glyfosaat te verbieden. De agrarische sector wil echter niet af van het onkruidgif. Uit een wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat in bijna de helft van alle landbouwgrond in Europa hoge gehalten van het omstreden middel zit.
Voor goedkeuring van verlenging van de vergunning voor glyfosaat is een gekwalificeerde meerderheid nodig. Dat betekent dat minstens 16 van de 28 landen voor het voorstel moeten stemmen. Die landen moeten wel samen minimaal 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. ANP