Als je Nederland zegt dan zeg je kaas. Ons landje is de grootste kaasexporteur ter wereld. Wij Nederlanders worden dan ook wel kaaskoppen genoemd. We eten ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds kaas. Bij de borrel, tussendoor of op brood. Maar wat krijg je tegenwoordig als je een ‘gewoon’ broodje kaas bestelt? Pierre Wind ging voor ons opzoek naar zijn perfecte broodje kaas.
Verschillende soorten
Voordat je het broodje kaas kunt beoordelen moet je weten dat er verschillende soorten kazen zijn. Je kunt een onderscheid maken in boerenkaas en fabriekskaas. Eén van de verschillen tussen deze twee is dat de boerenkaas nog met de hand gemaakt wordt. Deze kaas wordt bij de boer op de plank gerijpt. Een plakje van deze boerenkaas weegt ongeveer 30 gram. De horecaprijs voor één plakje ligt rond de 40 cent.
Bij Délifrance krijg je als enige echte boerenkaas. Op het broodje zit sla, tomaat, ei en komkommer, maar je kan ook een broodje zonder groentetuin bestellen. Een andere zaak waar je zelf mag zeggen wat je op je broodje wilt is Bakker Bart. Bij Bakker Bart kan je het hele broodje zelf samenstellen. Je mag kiezen uit verschillende broodjes, of er wel of geen boter op het broodje moet, wat voor kaas je wilt en of je er komkommer, tomaat en sla op wilt. Pierre heeft gekozen om een zacht broodje met kaas te bestellen, zoals we het kennen van vroeger.
Hotelkaas
Een andere kaas die regelmatig in horecagelegenheden wordt gebruikt is de foliekaas, ook wel bekend als hotelkaas. Foliekaas heeft minimaal vier weken nodig om te rijpen. Een plakje foliekaas kost ongeveer 15 cent. De verpakking van foliekaas kaas is luchtdicht. Hij wordt erin samengetrokken en de structuur is er helemaal uit.
Op het standaard broodje kaas van de Hema zit niet alleen kaas, maar ook rucola en remouladesaus. Volgens de Hema zit er oude kaas op het broodje, maar Pierre Wind is het daar niet mee eens. “Wat mij betreft is dit belegen kaas,” zegt Pierre Wind. “Het is echt geen oude kaas.” Bij La Place ligt het broodje al voor Pierre klaar. Hij kan het broodje zelf uit de vitrine pakken.
Weinig goede woorden
Pierre heeft voor sommige broodjes weinig goede woorden over. “Broodje kaas is een broodje treurnis,” aldus Pierre over het broodje van La Place. “Als je een hap neemt proef je vooral brood en een beetje sla. Waar is de kaas?” Over het broodje kaas van de HEMA zegt Pierre: “Op de bon staat oude kaas, maar wat mij betreft is het belegen kaas. Dit is echt geen oude kaas. Door de saus en rucola proef je de kaas nauwelijks nog.”
Bij Bakker Bart krijg je het simpele broodje kaas van vroeger. “De kaas is gewoon een reguliere kaas en geen bijzondere kaas. De kwaliteit kaas kan hoger, maar daar betaal je ook naar.” De kwaliteit van de kaas van Délifrance ligt volgens Pierre heel hoog. “Dit is wel echt een lekker broodje kaas.” Pierre haalt voortaan zijn broodje bij Délifrance.