Het Nederlandse internetplatform FTD moet alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermde werken verwijderen. Dit heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald in een zaak tussen het internetforum en auteursrechtenorganisatie Brein.
Volgens de rechtbank maakt FTD zelf geen illegale bestanden openbaar, maar handelt de site toch onrechtmatig door structureel en stelselmatig een internetforum te exploiteren dat het illegaal uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal faciliteert en stimuleert. Daarmee verwerft FTD zelf inkomsten terwijl de bij Brein aangesloten rechthebbenden schade lijden, aldus de rechtbank.
Sleutelrol
Volgens Brein is FTD de grootste Nederlandse internetgemeenschap waar bijna een half miljoen gebruikers illegale bestanden kunnen vinden en downloaden. De organisatie, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, stelt dat het internetforum een sleutelrol vervult in de gratis verspreiding van auteursrechtelijk beschermde werken zoals films, televisieseries, games, digitale boeken en muziek.
,,Het is een samenspel van FTD en haar gebruikers waarbij willens en wetens toegang tot ongeautoriseerde bestanden wordt georganiseerd'', zei Brein-directeur Tim Kuik.
Usenet
FTD zelf meent dat het internetforum niets anders is dan een plek waar mensen elkaar kunnen wijzen op films en muziek die te downloaden zijn via een van de nieuwsgroepen in het wereldwijde Usenet-netwerk. De gebruikers bieden geen hyperlinks aan waarmee bestanden zijn te downloaden, verklaarde FTD-directeur Ronald Sievers.
Geen inbreuk
De rechtbank oordeelt dat de zogeheten spots op de site, die de titel van bestanden en nieuwsgroepen waar ze te vinden zijn vermelden, op zichzelf geen inbreuk maken op auteursrechten. Het faciliteren van downloaden is dan ook niet onrechtmatig, maar het gelegenheid bieden voor uploaden van illegaal materiaal is dat wel, aldus de rechtbank.