Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Braincaps: Een wonderpil, of toch te mooi om waar te zijn?
25-11-2017
•
leestijd 4 minuten
•
6945 keer bekeken
•
Je moet hard studeren voor een tentamen of je wilt een avondje doorwerken omdat je omkomt in het werk. Dan kun je een sterke kop koffie nemen, maar er bestaan ook alternatieven, zoals pillen die je concentratie zouden verhogen en je beter laten presteren. Een trend waar veel bedrijven op in lijken te springen. Een voorbeeld van dit soort ‘concentratiepillen’ is Braincaps. De claims van de makers klinken veelbelovend. Maar werkt het echt?
Mooie beloften
De ontwikkelaars van de Braincaps pillen, twee jonge studenten, verkopen een dag- en een nacht-versie van het product. De dag-versie (Braincaps Boost) zou ervoor zorgen dat je concentratie wordt verhoogd, je geheugen wordt verbeterd, stress wordt verminderd en je hersenen fit blijven. De nachtversie (Braincaps Night) zou je natuurlijke slaapritme bevorderen en het herstel van de hersenen ondersteunen. Het werkzame ingrediënt in Braincaps Boost is cafeïne, het hoofdbestanddeel van Braincaps Night is melatonine. Op verschillende mbo-scholen in Nederland worden de pillen ook in automaten op school verkocht. Kassa liet Braincapspillen van beiden versies onderzoeken door klinisch toxicoloog/farmacoloog
Daan Touw
van het Universitair Medisch Centrum Groningen, om te zien wat er allemaal in zit en wat dat vervolgens met je lichaam doet.
2 pillen = 5 koppen espresso
In de gebruiksaanwijzing van de Braincaps Boost staat dat je per keer 1 tot 2 pillen kunt innemen, met een maximum van 4 per dag. Uit het onderzoek van dr. Touw blijkt dat in de Braincaps Boost pil gemiddeld 105,4mg cafeïne zit. Touw vindt dit zorgelijk, een inname van twee pillen zou dan namelijk gelijk staan aan vijf koppen espresso. En dat kan leiden tot serieuze lichamelijke problemen zoals hartkloppingen. Daarnaast stelt Touw dat we nog niks weten over de eventuele verslavende werking van dit soort pillen.
Opmerkelijk is ook de hoeveelheid melatonine in de Braincaps Night. Deze bevatten gemiddeld 0,74mg melatonine, terwijl de eigenaar van Braincaps aan Kassa liet weten dat er een grens van 0,5mg melatonine wordt aangehouden. Daarbij komt dat de Night-versie van de Braincaps volgens dr. Touw slecht geproduceerd zijn. “Het is net alsof je pannenkoekenbeslag slecht mengt, dan zit er in de ene pannenkoek veel meer suiker dan in de andere”, aldus Touw. Hierdoor kan de dosering per pil verschillen en weet je als gebruiker dus niet hoeveel melatonine je precies binnenkrijgt.
Ook neuroloog en somnoloog Hans Hamburger van het
Amsterdam Slaapcentrum
is kritisch op zowel de Boost- als Night-versie van Braincaps. Voornamelijk over de Braincaps Night is Hamburger stellig. “Het gebruik van melatonine als slaapmiddel is onzin”. Volgens Hamburger kan je je slaapkwaliteit en -ritme alleen verbeteren door iedere avond op tijd naar bed te gaan en op te staan. Hamburger ontkracht daarnaast de beweringen die de makers doen over de positieve werking van de slaappillen op je ritme. Volgens Hamburger is het juist uiterst onverstandig om zomaar melatonine te slikken omdat het de biologische klok volledig in de war kan gooien, met alle gevolgen van dien. “Als je klok in de war raakt dan kunnen mensen depressief worden, verslaafd raken, obesitas, allerlei nare dingen”, aldus Hamburger. Dat daarnaast ook nog eens blijkt dat aan het productieproces het een en ander schort, is volgens Hamburger schandalig. Het zou dan ook niet verkocht mogen worden, stelt hij.
Reactie Braincaps
Mede-oprichter van Braincaps, Mucahit Yalaniz, geeft in de uitzending aan dat alle ingrediënten een bewezen en bevorderend effect hebben en dat ze dit baseren op diverse onafhankelijke onderzoeken. Yalaniz had daarom liever gezien dat dr. Tour en dr. Hamburger deze onderzoeken hadden geraadpleegd. Yalaniz erkent dat het onverstandig is om één keer de hoeveelheid van 5 koppen espresso (dat zijn 2 Braincaps Boost-capsules) te nuttigen, maar dat is mits er alleen cafeïne in de pillen zou zitten. "Om die reden hebben we L-Theanine toegevoegd, omdat dit de negatieve effecten van cafeïne op het hart en de bloedvaten blokkeert", aldus Yalaniz. Het is volgens de eigenaar af te raden om de maximale hoeveelheid van 4 Braincaps Boost te overschrijden. "Ik zou het mooi vinden als het Voedingscentrum eens zou kijken wat het effect van de cafeïne is als het gecombineerd wordt met andere stoffen'", aldus Yalaniz. Yalaniz geeft aan dat, als blijkt dat er een dubbele gehalte aan melatonine in de pillen zit, dit de verantwoordelijkheid is van het bedrijf dat de pillen doseert. Ze zullen dan ook het bedrijf erop aanspreken.