Boten steeds vaker in elkaars vaarwater
14-07-2014
• leestijd 1 minuten
Drukte op het water leidt elke zomer weer tot onveilige situaties. Sommige watersporters kunnen een boot niet goed besturen, anderen kennen de regels onvoldoende of gaan varen in een onbekend gebied. Vooral plezier- en beroepsvaart zitten steeds vaker in elkaars vaarwater. Daarom wordt voorlichting over risico's op de Nederlandse vaarwegen belangrijker. Dat is ook waar het project 'Varen doe je samen' zich op richt.
Voorlichting
De voorlichting gebeurt onder andere via sociale media. Ook worden folders en flyers verspreid bij beurzen, havens, sluizen, verhuurbedrijven, en zeil- en vaarscholen. Verder kunnen watersporters beschrijvingen van situaties op het water lezen op de site varendoejesamen.nl of via de app.
Daarnaast wordt gepraat over de registratie van ongevallen op het water. Gegevens hierover worden nu nog in verschillende databases opgeslagen, waardoor ze moeilijk kunnen worden gebruikt. Het streven is een centrale database hiervoor te ontwikkelen.
Onveilige situaties
Vooral knooppunten op drukke vaarwegen, waar beroeps- en pleziervaart elkaar kruisen, krijgen veel aandacht bij de campagne, die zich eveneens richt op een jonger publiek. Zo maakten studenten korte filmpjes over onveilige situaties op het water en plaatsten die op YouTube.
Het project is een initiatief van het samenwerkingsverband Stichting Recreatietourvaart Nederland (SRN). Verschillende grote partijen doen mee, zoals Rijkswaterstaat, de provincies, diverse havenbedrijven, watersport- en belangenverenigingen. Deze partijen willen ook in de toekomst meer gaan samenwerken om de veiligheid op het water te vergroten
ANP