Boodschappen, huurwoning en horeca fors in prijs omhoog
01-06-2016
•
leestijd 1 minuten
•
127 keer bekeken
•
Gemiddeld is het leven vergeleken met twintig jaar terug ongeveer 45 procent duurder geworden, blijkt uit de berekeningen van het
CBS
. Dat komt neer op een inflatie van gemiddeld zo'n 1,9 procent per jaar.
Levensmiddelen, horeca en huurwoning flink duurder
Producten als levensmiddelen, wasmachines of fietsen zijn ruim 30 procent in prijs toegenomen. Voor diensten als een cafébezoek, woninghuur of een busritje moeten Nederlanders bijna 60 procent meer neertellen dan in 1996.
Gas en licht
Energieproducten zijn in twintig jaar tijd veel duurder geworden. De energierekening steeg in de periode 1996–2016 met 130 procent. De laatste jaren zijn de prijzen van deze producten wel weer iets gedaald.
Loonkosten
Diensten zijn de afgelopen twee decennia bijna tweemaal zo hard in prijs gestegen als goederen. Dat voor diensten zo veel meer wordt gerekend heeft te maken met loonkosten. Die vormen doorgaans de belangrijkste kostenpost voor dienstverleners. De loonkosten per gewerkt uur stegen in twintig jaar tijd met dik 72 procent. Belasting- en accijnsverhogingen stuwden vooral de prijzen van goederen.
Telefoon en internet goedkoper
Er zijn overigens ook uitzonderingen. Zo zijn diensten op het gebied van communicatie in twintig jaar tijd juist goedkoper geworden. Telefoongebruik en internet daalden bijvoorbeeld in prijs. Tweedehands auto’s werden zelfs een kwart goedkoper. ANP/CBS