Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blusdekens: wat moet je weten?

16-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6763 keer bekeken
  •  
blusdeken brand blusmiddel 1127
Met een blusdeken, ook wel branddeken genoemd, kun je vrij eenvoudig een brand in een vroeg stadium blussen. Het is te gebruiken voor beginnende branden bij bijvoorbeeld kleding, computers en prullenbakken. Hoe veilig en betrouwbaar zijn blusdekens? En hoe gebruik je zo’n deken? We helpen je uit de brand met tips en informatie!
Een ongeluk zit in een klein hoekje. In Kassa laten we regelmatig zien hoe eenvoudig brand kan ontstaan. Denk aan woningbranden door onveilige pelletkachels, het brandgevaar bij het ondergronds laden van elektrische auto’s of de levensgevaarlijke ketels van Agpo Ferroli, waarbij goede beveiliging ontbrak. Wie regelmatig Kassa kijkt, zal daarom soms nadenken over hoe je je eigen veiligheid in huis kunt garanderen en je je kunt beschermen tegen brand. Een blusdeken lijkt dan een simpele en goedkope oplossing. Zo’n deken blust namelijk een brand, doordat het de zuurstofaanvoer stopt.

Hoe veilig en betrouwbaar zijn blusdekens?

Eind 2013 onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) twaalf blusdekens. De NVWA zag dat bij het blussen van een olie- of vetbrand vier van deze dekens vlamvatten. Verder liet deze steekproef zien dat de onderzochte blusdekens veel tekortkomingen hebben in zowel de constructie als de gebruiksaanwijzing.

Aan welke normen moet een blusdeken voldoen?

Na het bovenstaande denk je wellicht: “Hoe weet ik dan of mijn blusdeken wel veilig is?” Er is een norm voor blusdekens, namelijk: ‘NEN-EN 1869: 1997 – Blusdekens’. Deze Europese kwaliteitsnorm licht de eisen toe die binnen Europa gelden voor niet herbruikbare blusdekens, bedoeld voor gebruik door één persoon en primair voor het blussen van branden door bakolie. Hierdoor moet een blusdeken minimaal één meter bij één meter groot zien en voorzien zijn van twee zichtbare handgrepen.
Let bij aankoop van een blusdeken dus op de code ‘EN 1869’. Dit type blusdekens zijn bedoeld voor kleine vuurhaarden. Blusdekens met de vermelding ‘BSEN1869 CERTIFIED’ zijn geschikt voor brand bij of door frituurpannen, terwijl de normale blusdeken dat niet is.

Hoe en wanneer gebruik je een blusdeken?

Blusdekens zijn eenmalig bruikbaar. Na gebruik dien je de deken dan ook weg te gooien. Hieronder zetten we uiteen hoe je een blusdeken gebruikt en in welke situaties je de blusdeken er beter wel of niet bij kunt pakken. Zo ben jij goed voorbereid op elk brandgevaar.

Gebruik blusdeken

Haal een blusdeken bij gebruik eerst uit de verpakking. Wikkel vervolgens je handen in de deken om ze te beschermen en dek het brandende oppervlak voorzichtig af met het deken. Je kunt ook een persoon in het deken wikkelen, als zijn of haar kleding in brand staat.
Zorg ervoor dat het oppervlak of de persoon volledig is bedekt, zodat er geen zuurstof bij het brandende voorwerp kan. Wacht dan tot het vuur gedoofd is én de hitte verdwenen is.

Situatie: Brand door computer, televisie of beeldscherm

Onvoorzichtig gebruik van elektronica is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand, meldt de Brandweer. Elektronica kan kortsluiten en daardoor vlamvatten.
Een beginnend brandje bij elektronica kun je blussen met een blusdekken. Schakel vervolgens de stroomvoorziening uit of trek de stekker uit het apparaat.

Situatie: Vlamvattende kleding

Zoals je al hebt gelezen, kun je een blusdeken gebruiken wanneer kleding in de fik staat. Als een persoon deze kleding aanheeft, dien je de blusdeken tussen jezelf en de persoon in te houden en vervolgens vanaf het hoofd naar beneden toe deze persoon in de blusdeken te wikkelen.

Situatie: Beginnende brand in prullenbak

Als je af en toe rookt, lucifers gebruikt of waxinelichtjes brand, kan het per ongeluk gebeuren dat een nog nasmeulend object in de prullenbak beland. De vuilniszak, die van plastic is, kan dit niet goed aan. Dit kan gaan gloeien, waarna er een brandje kan ontstaan.
In deze situatie kun je prima een blusdeken gebruiken om de brand bij het aanwakkeren te blussen. Het gaat dan om een beginnend brandje, ter grootte van maximaal een voetbal.

Situatie: Beginnende brand door omgevallen kaars, asbak of barbecue

Brand door het omvallen van een kaars is vergelijkbaar als een brand in de prullenbak: ook dit kun je blussen met een blusdeken, zolang het een maximale grootte van een voetbal heeft. Deze regel geldt ook voor een omgevallen asbak, waar nog een brandende sigaret inzat, of een omgevallen barbecue, waar een paar kolen of briketten uit zijn gevallen. Wordt het groter? Schakel dan de hulp van de brandweer in.

Situatie: Vlam in de pan

Heb je vlam in de pan? Blus dan niet met water en ga ook niet met de pan aan de wandel, maar draai het vuur uit en dek de pan af. Zonder zuurstof is er immers geen vuur en zal de vlam doven. Het afdekken kun je doen met een deksel, bakplaat of dienblad. Het is handig hierbij je handen te bedekken met ovenwanten. Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.
Afdekken met een blusdeken is in deze situatie niet verstandig, aangezien enkele blusdekens bij het doven van een brand door vet of olie vlam kunnen vatten, zoals het onderzoek van de NVWA al liet zien. Dit gaat ook op voor een vlam in een frituurpan.

Wanneer schakel je de brandweer in?

Een blusdeken kan alleen beginnende brandjes blussen. Bel daarom de brandweer bij twijfel over de situatie op 0900-0904. Dit nummer is voor niet spoedeisende of levensbedreigende situaties.
Is de situatie spoedeisend of levensbedreigend? Bel dan direct 112.
Bron: 112BHV, Brandveiligheid-info.nl, Brandweer, NVWA
Heb jij nou een vraag over blusdekens of schade en vergoeding bij brand? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!