De huishoudketen Blokker is failliet verklaard door de rechter. De winkels blijven nog wel even open, naar verwachting tot het eind van het jaar. Bestellen via de webshop of artikelen retourneren in de winkel is niet meer mogelijk.
Op verzoek van de aangestelde curatoren blijven de winkels vooralsnog open "met het oog op een mogelijke verkoop (van een deel) van Blokker."
Vorige week vroeg de winkelketen al uitstel van betaling aan, een stap die vaak uitmondt in een faillissement. Het 128 jaar oude winkelbedrijf kampte de afgelopen jaren met miljoenenverliezen. Een faillissement bleek onvermijdelijk.
De winkels van Blokker zijn verspreid door heel Nederland en zijn vaak een vaste waarde in de winkelstraten van stads- en dorpscentra. Maar toenemende concurrentie van prijsvechters als Action en grote webwinkels maakt het Blokker al jaren lastig.
Blokker is ten onder gegaan aan een combinatie van tegenvallende consumentenbestedingen, flinke concurrentie en verkeerde keuzes. Dat stelt retaildeskundige Paul Moers na het naar buiten komen van het faillissement van de keten.
Een doorstart is volgens hem niet onmogelijk, maar dan moeten kopers wel met een "steengoed plan" komen. "Dan moet afscheid worden genomen van zeker een kwart van de winkels en dan moet Blokker zich op een hoger segment gaan richten. Van Action winnen ze het toch niet", zegt Moers.
Het bankroet van Blokker betekent niet dat Douwe Egberts-punten niets meer waard zijn. Het koffiemerk liet vorige week al weten zijn spaarprogramma voor klanten door te zetten, ook als de samenwerking met Blokker stopt. In dat geval gaat de koffieproducent op zoek naar een nieuwe partner waar mensen Douwe Egberts-zegels kunnen inruilen voor huishoudelijke spullen zoals koffiekopjes of theeglazen.
Bron: ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!