Stichting Afvalfonds Verpakkingen meldt dat supermarkten toch statiegeldblikjes gaan innemen. Eerder wilden supermarkten nog geen blikjes inzamelen omdat dit ruimte en geld kost. Er zouden dan inleverpunten komen in de openbare ruimte. Gemeenten waren tegen dit plan.
De stichting werkt nu in opdracht van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en branchevereniging voor voedselproducenten Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een innamesysteem voor in de supermarkten.
Gemeenten waren tegen het aanvankelijke plan, omdat de inleverpunten beslag zouden leggen op de openbare ruimte. Ook was niet duidelijk wie er verantwoordelijk zou zijn voor het schoonhouden van de ruimte rondom de punten.
Supermarkten wilden eerst liever niet inzamelen, omdat naast dat het ruimte en geld kost, ze ook blikjes die bij een andere winkel zijn gekocht moeten aannemen. Daarnaast is het op gebeid van hygiëne ook minder fijn voor supermarkten, omdat de blikjes in tegenstelling tot flesjes open zijn.
Het CBL laat weten dat supermarkten nu een 'adequate vergoeding' gaan krijgen voor het verwerken van de blikjes. Het bureau zegt ook dat ze nog steeds voor een nieuw landelijk inzamelsysteem zijn, waarbij in de toekomst ook andere producten kunnen worden ingeleverd. Supermarkten kunnen volgens het CBL de groei van retourverpakkingen "niet blijvend in de winkel opvangen".
Volgens de nieuwe regels moet minimaal 90 procent van de blikjes straks gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Door 15 cent statiegeld in te voeren, hoopt het kabinet te voorkomen dat afval in het milieu belandt, zoals nu jaarlijks met veel blikjes gebeurt. Het statiegeld op blikjes wordt op 31 december ingevoerd. ANP
Eerder gaven Ekoplaza en Marqt al aan wél blikjes te willen inzamelen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!