Terwijl je vorig jaar nog een paar honderd euro betaalde voor één bitcoin, is de koers inmiddels letterlijk door het plafond geklapt en mag je 13.000 euro aftikken voor het virtuele muntje. De Bitcoin is daarmee aan een onstuitbare opmars bezig. Maar ondertussen heeft de belastingdienst de Bitcoin in het vizier.
Box 3
In de media lees je voortdurend succesverhalen over ‘slimmeriken’ die jaren geleden zijn ingestapt en inmiddels enorme winsten op hun bitcoins hebben gemaakt. Maar de belastingdienst houdt een oogje in het zeil. Zelfs als je pas gekochte bitcoins nog in je digitale portemonnee zitten, dien je ieder jaar je Bitcoin-bezit in euro’s op te geven aan de belastingdienst. “Als bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfatair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, laat een persvoorlichter van het ministerie van financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (als bron van inkomen).
Is het nu hom of kuit? Oftewel: snapt u het nog? De waarde van je bitcoins wordt tot je vermogen (= box 3) wordt gerekend, tenzij je erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er hun brood mee verdienen en er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde Bitcoin-vermogen door de belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt.
Belastingaangifte
Navraag leerde dat iedere belastingplichtige de waarde van zijn bitcoin om moet rekenen naar euro’s en dit bij de belastingaangifte in box 3 moet opgeven. De peildatum is daarbij altijd 1 januari van het jaar waarover de aangifte moet worden gedaan. Dus wie in oktober 2016 is ‘ingestapt’ moet in april 2018 bij zijn jaaraangifte inkomstenbelasting de bitcoinwaarde in euro’s opgeven met als peildatum 1 januari 2017, toen de waarde van de bitcoin maar een paar honderd euro was.
Wie echter nu bitcoins aanschaft, zal in april 2019 over het kalenderjaar 2018 aangifte moeten doen. De waarde van de bitcoin op 1 januari 2018 is dan bepalend hoeveel vermogensheffing er over 2018 dient te worden afgedragen aan de belastingdienst. En de bitcoin staat op dit moment hoger dan nooit tevoren. Als dat op 1 januari aanstaande nog zo is, groeit het vermogen lekker aan en betaalt iedereen met bitcoins dus méér vermogensheffing. Rechtvaardig, zou je zeggen. Maar als de bitcoinwaarde op 2 januari verschrompelt tot een paar honderd euro per stuk, dan betaal je dus voor een vermogen wat allang in rook is opgegaan.
Duurzaam?
Wie in bitcoins belegt, is behoorlijk vervuilend bezig. Een bitcoin transactie kan 2 á 3 kilogram CO2 kosten. Beleggen in bitcoins is dus niet erg duurzaam. Het creëren van een bitcoin is nóg vervuilender. Je hebt honderden superkrachtige computers nodig om complexe, wiskundige berekeningen uit te voeren om de bitcoin te
delven
. En die duizenden computers bij elkaar opgeteld vréten letterlijk stroom.
De hele bitcoinindustrie gebruikt dus heel veel elektriciteit. En dat wordt alleen maar méér in de komende tijd volgens Alex de Vries van de digiconomist: