Bijna kwart Nederlanders heeft slaapproblemen
20-08-2019
• leestijd 1 minuten
Bijna een kwart van de Nederlanders vanaf 25 jaar kampte in 2018 met slaapproblemen. Bij mensen die zichzelf arbeidsongeschikt noemden, was het aantal slechte slapers met 58 procent het hoogst. Dat heeft het CBS vastgesteld in zijn Gezondheidsenquête. Van de werkenden had 19 procent vorig jaar last van slaapproblemen.
Dagelijks functioneren belemmerd
Bij ruim vier op de tien slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur, aldus het CBS. Bij de arbeidsongeschikten komen die gevolgen meer voor dan bij de werkenden.
Geestelijke en fysieke gezondheid van invloed
Uit analyse op basis van de Gezondheidsenquête blijkt dat geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn samenhangen met de gemelde slaapproblemen. Geestelijk ongezonde personen hadden een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde 2,5-maal de kans op slaapproblemen. Ook hadden personen die in de voorafgaande vier weken pijn hadden een 1,8-keer hogere kans op slaapproblemen.