Vrijwel alle ouderen (87%) zijn door verhalen over oplichting en babbeltrucs in de media voorzichtiger geworden. Ongeveer 1 op de 5 ouderen heeft te maken gehad met oplichting. Toch doet slechts een kwart aangifte. Dit blijkt uit een enquête die de OuderenOmbudsman gehouden heeft onder meer dan 500 ouderen.
'20% vindt aangifte zinloos'
"Het merendeel van de ouderen doet geen aangifte omdat de poging niet gelukt is, daarnaast vindt ongeveer 20 % dat aangifte zinloos is omdat gedacht wordt dat de politie er toch niet zo veel mee doet", aldus Sabine Lorsheijd, projectmanager OuderenOmbudsman. "Toch is het belangrijk dat ouderen aangifte doen, ook als de poging niet gelukt is. Want nu ontbreken goede cijfers hierover."
Voorzorgsmaatregelen
Uit de enquête blijkt dat ouderen wel voorzorgsmaatregelen nemen. Zo doet meer dan 70% van de ouderen de deur 's avonds niet open, heeft bijna 40% een deurspion of een kierstandhouder (30%), ongeveer 20% heeft hierover wel eens een voorlichtingsbijeenkomst bezocht, waarvan het overgrote merendeel (70%) dat zinvol vond.
Vorm van oplichting
Het merendeel van de ouderen (40%) wordt opgelicht aan de voordeur, 32% via de telefoon en 19% via internet of op straat. APS