Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Bijna alle kipfilet in supermarkt besmet'
31-01-2012
•
leestijd 1 minuten
•
85 keer bekeken
•
De Consumentenbond luidt de noodklok over de kwaliteit van kipfilet in supermarkten. Op 99 procent van het kippenvlees uit intensieve kippenbedrijven zou nog steeds de risicovolle bacterie ESBL voorkomen.
Antibiotica
Deze bacterie ontstaat door overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt. Bij biologische kipfilet komen de antibiotica resistente bacterië en andere poepbacteriën veel minder voor.
Bedreiging
Volgens de Consumentenbond is de ESBL-bacterie een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid van ons voedsel. Voor gezonde mensen zijn de bacteriën niet gevaarlijk, maar de bacterie kan er voor zorgen dat bij zieken de antibiotica niet aanslaat. Dit kan dus levensgevaarlijk zijn.
De kipfilets zijn behalve op de ESBL-bacterie ook gestest op besmetting met de ziekteverwekker campylobacter, versheid en het dierenwelzijn. De biologische kipfilet scoort een stuk hoger op de punten versheid en dierenwelzijn. In totaal bevatte ongeveer 60% van de kipfiletverpakkingen campylobacter.
#schonekip
De Consumentenbond roept iedereen op te laten weten dat er steviger moet worden opgetreden tegen het gebruik van antibiotica door een protest te twitteren met de hashtag #schonekip.
Reageren? Als u bent ingelogd kunt u onderaan de pagina uw mening kwijt.
Bron:
Telegraaf
/
Consumentenbond