Ongeveer vier op de tien Nederlanders, namelijk 38 procent, is volgens eigen zeggen bewust minder vlees gaan eten in de afgelopen jaren. 5 procent geeft aan binnenkort te minderen. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een representatieve steekproef onder meer dan duizend Nederlanders van 18 tot 80 jaar door onderzoeksbureau Motivaction.
De impact van de vleesproductie op het milieu is de meestgenoemde reden om minder vlees te eten. Voor 36 procent van de ondervraagden is dat de reden voor minderen. Verder is het dierenwelzijn voor 34 procent van de ondervraagden reden om minder vlees te eten. 27 procent laat het vlees vaker staan vanwege de eigen gezondheid. Verder vindt 41 procent van de Nederlanders dagelijks vlees eten ook niet meer van deze tijd.
Wel blijken mensen het soms lastig vinden om te minderen. Zij geven aan bang te zijn de smaak te missen. Ook is gewenning hierin een belangrijke reden. Daarnaast speelt identiteit een belangrijke rol, aangezien een kwart van de mensen vindt dat vlees eten bij hen hoort. Dat geeft Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum, aan.
Onder vleeseters is kip het populairst: ruim drie kwart (76 procent) eet dit minstens één dag in de week. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!