Sinds de Kassa-vergelijking in 2009 zijn de kosten voor een particuliere betaalrekening fors gestegen. Boven op de standaardprijs brengen banken steeds vaker kosten in rekening. In dit artikel lees je welke betaalrekeningen het voordeligst zijn. Ook lees je met welke, soms flinke, aanvullende kosten je te maken kunt krijgen. Geld pinnen, papieren afschriften, of rood staan? Voor veel zaken moet je (bij)betalen.
Voordat je een betaalrekening afsluit, is het belangrijk om te bedenken waar je de rekening voor wilt gebruiken. Hoe vaak wil je bijvoorbeeld contant geld opnemen of storten? Heb je behoefte aan een creditcard? En wil je de betaalpas veel in het buitenland gebruiken? Banken rekenen tegenwoordig voor dat soort normale zaken extra kosten. En door al die bijkomende kosten kan het lastig zijn om de verschillende opties te vergelijken.
Daarom zijn wij in onze berekening uitgegaan van één persoon die een betaalrekening met één betaalpas aanvraagt. Het gaat om jaarlijkse tarieven en het gebruik van internetbankieren is inbegrepen.
Bij de online bank Knab is het alleen mogelijk om een compleet betaalpakket aan te vragen. Voor 60 euro per jaar kun je maximaal 5 betaalrekeningen en zo veel spaarrekeningen als je wilt openen. Daarnaast krijg je een creditcard.
Zoals gezegd, de kosten in de tabel vertellen niet het hele verhaal. Afhankelijk van je wensen, de soort betaalrekening en de bank waar je deze hebt, kunnen er extra kosten bijkomen. Zo betaal je bij ING met bovenstaand pakket bij elke automaat 0,80 euro per transactie als je contant geld opneemt. Pin je bijvoorbeeld wekelijks? Dan betaal je daar op jaarbasis ruim 40 euro extra voor.
Met bovenstaand pakket van de Rabobank betaal je 0,75 euro per transactie als je geld opneemt bij een automaat die niet van Geldmaat of van de Rabobank zelf is. Met het pakket van de ABN Amro kun je echter tot 12.000 euro per jaar bij elke soort automaat gratis contant geld opnemen.
Een ander voorbeeld zijn de extra kosten voor het ontvangen van papieren rekeningafschriften. Bij het pakket van de ING betaal je op jaarbasis 21 euro als je elke twee weken een papieren rekeningafschrift wilt ontvangen. Bij het pakket van de ABN Amro betaal je daar 18 euro voor en bij het pakket van de Rabobank is het ontvangen van papieren rekeningafschriften niet eens meer mogelijk.
Maar hier blijft het niet bij. Banken kunnen ook extra kosten in rekening brengen voor bijvoorbeeld rood staan, het aanvragen van een nieuwe betaalpas of voor het opnemen van vreemde valuta. Dit zijn dus belangrijke zaken om op te letten.
De meeste banken bieden een gratis betaalrekening aan voor kinderen, studenten of jongeren onder de 27. Dus als je in deze leeftijdscategorie valt, dan is het slim om hiernaar te informeren.
Wil je weten welke bank bij jou (of bij jullie samen) past? Informeer bij je bank of banken van voorkeur naar de bijkomende kosten, boven op het standaard bedrag voor de betaalrekening.
De Consumentenbond biedt deze online vergelijker die je kunt raadplegen. Hier kun je al je persoonlijke voorkeuren invoeren en krijg je vervolgens een duidelijk overzicht. Een interessante toevoeging is dat je hier tevens het investeringsbeleid (wapens, duurzaamheid, mensenrechten) van banken mee kunt nemen in de vergelijking.
Heb jij een vraag over betaalrekeningen of over een andere consumentenkwestie? Stel deze dan op Kassa's Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis over een bepaald onderwerp? Help anderen op weg en beantwoord vragen op ons forum!
Bron: NU.nl, Consumentenbond, Independer
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!