Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Beveiligingslek in zonnepanelen kan tot stroomuitval leiden'

04-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
930x520_zonnepanelen
Het ministerie van Economische Zaken houdt in de gaten of het nodig is de ict-beveiliging van zonnepanelen te verbeteren. Aanleiding is een onderzoek van ict-beveiliger Willem Westerhof van het beveiligingsbedrijf ITsec. Hij stelt dat de stroomvoorziening in Europa gevaar loopt door een beveiligingslek in zonnepanelen. Stroombedrijven zien het probleem niet, maar onafhankelijke experts erkennen het gevaar, aldus de Volkskrant.
Omvormers
Het lek zit volgens Westerhof in de vele duizenden omvormers, apparaten die de elektriciteit afkomstig van zonnepanelen geschikt maken voor het stroomnet. Hij stelt dat de apparaten zo slecht zijn beveiligd dat kwaadwillenden ze op afstand kunnen uitschakelen. In het ergste geval kan hierdoor op een zonnige dag in enkele seconden het equivalent van het stroomverbruik van miljoenen huishoudens wegvallen. Dat kan ertoe leiden dat het elektriciteitsnet in onbalans raakt, waardoor in grote delen van Europa de stroom kan uitvallen.
Volgens een woordvoerder Economische Zaken staat het ministerie over het rapport van Westerhof in contact met netbeheerder Tennet, dat in Nederland het hoogspanningsnet beheert, en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en zullen 'maatregelen worden genomen als blijkt dat dit noodzakelijk is'.
TenneT: gevolgen hack zonnestroom te overzien
TenneT denkt een uitval van zonnestroom als gevolg van een hack op te kunnen vangen. Beveiligingsbedrijf ITsec ontdekte dat de omvormers van de grote producent SMA te hacken zijn omdat het standaardwachtwoord ,,0000'' zelden wordt aangepast. TenneT verwacht dat producenten en leveranciers van de zogenoemde omvormers hun verantwoordelijkheid nemen en beveiliging serieus nemen.
SMA vraagt klanten daar niet om. Dat geeft hackers de mogelijkheid de apparaten, die nodig zijn om de opgewekte stroom om te zetten van gelijkstroom in de door het stroomnet gebruikte wisselstroom, te besmetten met malware die de zonnestroomvoorziening op afstand uit zou kunnen schakelen. ,,We zijn met SMA in gesprek. Ze zijn daar serieus mee bezig.''
TenneT denkt dat het door ITsec geschetste scenario van massale afkoppeling van zonnepanelen van het stroomnet een situatie is die de beheerder op de proef zou stellen. Wel kan TenneT forse fluctuaties opvangen. ,,Tot 1000 Megawatt kunnen we dat zelf aan. Bij hogere verschillen zijn er diverse afspraken met onze Europese collega's.''
TenneT maakte vrijdag verder bekend samen met Belgische, Franse, Oostenrijkse en Duitse netbeheerders te gaan werken aan een systeem om stroomstoringen op te vangen. Het systeem dat Picasso wordt genoemd moet in 2020 in werking treden. Volkskrant/ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor