Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beveilig je smartphone: 10 praktische tips

28-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2669 keer bekeken
  •  
smartphone telefoon 1127 634
De moderne mens spendeert heel wat tijd op zijn smartphone. Kun jij nog een dag zonder? Omdat je er zoveel op doet is een goede beveiliging essentieel. Raadpleeg hiervoor deze 10 tips!

1 - Vergrendel je telefoon

Menig gebruiker wil altijd meteen bij z'n e-mail, camera of apps kunnen. Het snelst gaat dit natuurlijk zonder dat je de toegang tot je telefoon hebt geblokkeerd. Snel is dit misschien wel, maar verstandig is het niet. Zo heeft 'de eerlijke' vinder namelijk meteen toegang tot jouw contacten, apps of bankzaken, als hij de telefoon in handen krijgt. Dit wil je niet. Wees dus wijs, stel wél een schermslot in. De moderne smartphones hebben tal van opties: de vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, een pincode of een ‘knockcode’. Bij de laatste optie is je scherm in vier vlakken verdeeld. Je moet een toetspatroon van twee of maximaal acht vlakken kiezen, waarmee je toegang krijgt. Kijk bij de instellingen van je telefoon en stel alsnog een schermslot in.

2 - Hou je telefoon en apps up-to-date

Je telefoon draait op software die regelmatig wordt geüpdatet. Stel het installeren van de updates voor apps en de software van je telefoon niet uit. Hackers zijn altijd op zoek naar kwetsbaarheden in programma's. De updates zijn onder meer bedoeld om deze zwakke plekken te repareren. Hoe langer je wacht met updaten, hoe kwetsbaarder je telefoon wordt.

3 - Pas op voor sms'jes en de welbekende phishingmailtjes

Hackers proberen door middel van phishing toegang te krijgen tot jouw gegevens. Check je de mail op je telefoon? Pas op voor nepmails, bijvoorbeeld uit naam van banken. Vaak is de boodschap dat je een nieuwe bankpas krijgt, maar banken melden dit nooit per mail. Cybercriminelen versturen ook phishing-sms'jes, met dit soort nepinformatie. Klik niet op links, gooi de mails of sms'jes weg. Twijfel je? Doe dan navraag bij de afzender. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste phishingberichten? Raadpleeg ons dossier!

4 - Voorkom wifi-tracking

Winkels, gemeenten en instanties volgen je voetsporen, online én offline. Jouw telefoon kan worden gevolgd, bijvoorbeeld in een winkelcentrum, dankzij wifi-tracking. Door wifi- of bluetoothsignalen op te vangen doen bedrijven voor hen nuttige kennis op over het gedrag van klanten. Zo geef jij misschien ongemerkt meer informatie weg dan je lief is. De makkelijkste optie om te voorkomen dat je te volgen bent is om je bluetooth en wifi uit te zetten wanneer je het huis uitgaat.

5 - Zoek mijn iPhone/Vind mijn apparaat

Is je telefoon kwijt of gestolen? Apple en Google (Android) bieden beide een dienst waarmee je op afstand nog een aantal dingen kan regelen. Via ‘Zoek mijn iPhone’ (Apple) en ‘Vind mijn apparaat’ (Android) kun je om te beginnen proberen je telefoon te lokaliseren. Een andere optie die je kunt instellen is het op afstand wissen van gegevens. Wel drastisch natuurlijk, maar wel te overwegen als je niet wilt dat een dief met je data aan de haal gaat. Lees er hier meer over bij Apple en bij Google.

6 - Maak een back-up van je data

Als je telefoon plots de geest geeft, of als je een nieuw exemplaar hebt, is het handig om een back-up te hebben van je belangrijkste gegevens. Op een Android- of Apple-toestel is het relatief eenvoudig om een back-up te maken van je wachtwoorden, contacten en gebruikte apps. Hoe? Google legt het hier uit, Apple op deze pagina.

7 - Gebruik een anti-virus-app

Op je pc of laptop heb je waarschijnlijk antivirussoftware geïnstalleerd. Waarom zou je dit niet doen op je telefoon? Het kan je helpen om malafide apps te herkennen, en om je te behoeden voor phishingwebsites en -mails. Echter, veel apps werken onvoldoende, bleek eerder dit jaar uit een uitgebreide analyse waarbij Android-apps onder de loep werden genomen. Slechts 80 van de 250 antivirus-apps deden hun werk goed.

8 - Apps uit officiële appstores

Om te voorkomen dat je een malafide app installeert kun je voor je apps het beste terecht in de Play Store van Google of de App Store van Apple. Check meteen even hoe vaak een app al is gedownload en lees de beoordelingen van de andere gebruikers. Buiten app-stores om is de kans groter dat je iets installeert dat niet in de haak is.

9 - Laat apps minder 'meekijken'

Hoeveel apps heb jij op je telefoon geïnstalleerd? Twintig, vijftig, tachtig of misschien wel meer? Een ding hebben ze met elkaar gemeen: apps kijken graag met je mee! Wees daarom kritisch op deze machtigingen. Wist je dat je achteraf nog je instellingen voor de verleende machtigingen kunt aanpassen? In dit artikel lees je hoe dit kan!

10 - Tweestapsverificatie

Zorg ervoor dat al je online accounts goed beveiligd zijn. Handig hier voor is tweestapsverificatie. Hierbij krijg je bijvoorbeeld op je telefoon een sms met een code binnen, die je vervolgens bij het inloggen op je account moet invullen. Het is dus een extra stap (vandaar de naam!) naast beveiliging met je wachtwoord. Zo ben je hackers de baas, want alleen inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig niet meer genoeg. Voor onder meer Facebook, Dropbox, Google, LinkedIn, Twitter en WhatsApp kun je tweestapsverificatie instellen.
Bronnen: Veiliginternetten.nl, Computertotaal.nl, Consumentenbond, Kassa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!