Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Besparen op je vaste lasten in 2021; hoe dan?
13-11-2020
•
leestijd 3 minuten
•
1567 keer bekeken
•
De energiebelasting, je huur of de hypotheek, de abonnementskosten voor internet en tv, de nodige verzekeringen en ga zo maar door. Al deze kostenposten zorgen ervoor dat de vaste lasten maandelijks al snel hoog oplopen. Hoe kun je deze kosten in 2021 inperken? We delen een aantal tips.
Snel besparen op je vaste lasten is vaak moeilijk, maar hiernaar kijken is wel belangrijk! Je kunt namelijk soms ook op de korte termijn besparen, maar vooral op de lange termijn kun je er een voordeel uit halen.
Ga na hoeveel je aan energiebelasting gaat betalen
Op 1 januari 2021 veranderen de energiebelastingen op stroom en gas. De belastingen op gas gaan dan met 3 cent omhoog. De belastingen voor stroom blijven bijna gelijk. Een huishouden met een gemiddeld energieverbruik betaalt hierdoor in 2021 evenveel belasting als in 2020. Verbruik je meer gas dan gemiddeld? Dan gaat je energiebelasting omhoog. Met deze rekentool van Milieu Centraal kun je eenvoudig uitrekenen of je in 2021 meer of minder energiebelasting gaat betalen.
De komende jaren zullen de energiebelastingen op gas steeds iets verder gaan stijgen. Het kan daarom slim zijn om over te stappen op een alternatief, om zo hogere vaste lasten op lange termijn tegen te gaan. Daar staat dan wel een investering nu tegenover.
Besparen op de woonlasten
De woonlasten zijn voor de meeste Nederlanders de hoogste kostenpost. Het is dan ook heel slim om hierop te besparen. We gaan hieronder in op huur en hypotheek.
Huur
Als je huurt, denk je vaak dat je niet makkelijk kan besparen op de maandelijkse afschrijving, aangezien je vast zit aan een contract. Onder de juiste voorwaarden kun je een vergoeding krijgen vanuit de overheid, ook wel bekend als huurtoeslag, voor je woonkosten. Deze toeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen in de sociale huursector. Onderzoek hier hoeveel toeslag jij kunt krijgen.
Ook kun je de Huurcommissie inschakelen als de huur die je betaalt voor je woonruimte te hoog is. Zo kun je zelf een lagere huur afdwingen!
Hypotheek
Voor je hypotheek kun je geen toeslag ontvangen, maar je kunt wel renteaftrek krijgen. Hoe dit werkt, kan een hypotheekverstrekker of belastingadviseur aan je uitleggen. Ook kun je op de lange termijn besparen op je hypotheek door vervroegd af te lossen. Hiermee kun je het maandelijkse bedrag dat je op de lange termijn betaald verlagen. Daarnaast kan het soms goed uitpakken om over te stappen van hypotheek.
Bespaar op je zorgverzekering
Voor elke Nederlander is de zorgverzekering een verplichte kostenpost. En zorgverzekeringen bestaan er in allerlei soorten en maten. De premies hiervoor wijzigen elk jaar opnieuw, ook in 2021. Door alle aanbieders goed te vergelijken en je wensen op een rij te zetten, maak je de keuze van een zorgverzekeraar al wat eenvoudiger. Kijk ook goed naar alle polisvoorwaarden en kijk of je mogelijk korting op de zorgverzekering kunt krijgen. Vaak bieden zorgverzekeraars korting aan wanneer je overstapt van verzekeraar. Elk jaar overstappen loont! Dit geldt overigens niet alleen voor zorgverzekeringen, maar ook voor bijvoorbeeld autoverzekeringen.
Ga ook na welke aanvullende zorgverzekeringen nodig zijn en bij welke ziekenhuizen de verschillende aanbieders gecontracteerd zijn. Wanneer je al deze zaken op een rij hebt, is het makkelijker om de premies van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen en in te schatten bij welke zorgverzekeraar je mogelijk tegen extra kosten aanloopt. Door dit goed uit te zoeken, kun je in 2021 volgens Amanda Bulthuis van financiële vergelijkingssite Geld.nl tot bijna 600 euro per jaar besparen op je zorgverzekering.