Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Besparen? Elektrisch sluipverbruik kost je honderden euro’s per jaar

09-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
17403 keer bekeken
  •  
geld_energie_20220909

We hebben steeds meer apparaten in huis die ook steeds meer energiekosten. Om hierop te besparen is het slim om de stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen wanneer je ze niet gebruikt. Door dit zogenaamde sluipverbruik tot een minimum te verwerken, bespaar je zo honderden euro’s per jaar, zo meldt NU.nl.

Apparaten zoals internetmodems, wifirouters, deurbel- en beveiligingscamera’s en wekkerradio’s verbruiken altijd stroom. Door de stekker van deze apparaten uit het stopcontact te trekken wanneer ze niet gebruikt worden, kan enorm bespaard worden.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Oude koelkasten

Volgens Marlon Mintjes, woordvoerder van Milieu Centraal, zijn oude koelkasten in Nederland de grootste sluipverbruikers van elektriciteit. Veel huishoudens hebben volgens Mintjes een koelkast van tien jaar of ouder in huis staan. “Het is de moeite waard om deze te vervangen voor een nieuw, energiezuiniger exemplaar.”

Volgens Milieu Centraal heeft een op de vijf huishoudens ook nog eens een tweede koelkast. Vaak wordt die alleen gebruikt voor feestjes, maar staat de koelkast het hele jaar door aan. 

Door deze uit het stopcontact te trekken bespaar je zo'n 380 kilowattuur aan stroom per jaar. Op basis van de huidige energieprijzen scheelt dat ruim 220 euro aan stroomkosten per jaar.

Standby-modus kost veel geld

Ook de standby-modus is een stiekeme verbruiker. Diverse apparaten, waaronder tv-ontvangers en spelcomputers, hebben een handige standby-functie, waardoor ze snel opstarten. Maar in stand-by verbruiken deze apparaten stiekem veel stroom.

De Xbox-spelcomputer heeft bijvoorbeeld zo'n stand-bystand. In deze stand verbruikt de spelcomputer 11 tot 13 watt per uur. Dat komt neer op 70 euro per jaar om de Xbox snel op te kunnen starten.

Is het nodig dat apparaten altijd aan staan?

Recente Europese regelgeving heeft het maximale sluipverbruik van apparaten aan banden gelegd. Uitgeschakelde apparaten waarvan de stekker in het stopcontact zit, mogen maximaal 0,5 watt aan stroom per uur verbruiken. Deze regelgeving geldt echter niet voor een standby-modus of apparaten die aan staan.

Het kan dus zeker helpen om te kijken welke apparaten op stand-by staan en of dat echt nodig is. Apparaten die niet dagelijks gebruikt worden, kunnen beter helemaal uitgeschakeld worden. "Het is nog beter om de stekker uit het stopcontact te trekken. Ook een stekkerdoos met een aan-uitschakelaar kan uitkomst bieden", aldus Mintjes.

Nieuwe apparaten hebben vaak een lager energieverbruik

Bovendien onderstreept Milieu Centraal dat het in sommige gevallen kan lonen om oude, minder zuinige apparaten te vervangen door nieuwe. Nieuwe apparaten moeten namelijk aan strengere eisen voldoen.

Zo zijn de verouderde halogeenlampjes ook energieslurpers. Inmiddels mogen deze, net zoals gloeilampen, niet meer verkocht worden. "Gelukkig zijn er nu ook al LED-lampjes die in deze spotjes passen. Daarmee kan veel energie bespaard worden" aldus Mintjes.

“Koop op maat”

Volgens Milieu Centraal is "koop op maat" de gouden tip om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Een supergrote televisie in een kleine huiskamer is pure energieverspilling. Als je de aanschaf van apparaten afstemt op het huis en het aantal personen in het huishouden, kun je ongemerkt veel energie besparen.

Bron: NU.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor