Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Beslagvrije voet wordt vaak te laag vastgesteld

24-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nationale_Ombudsman_Alex_Brenninkmeijer_01.jpg
Ongeveer 400.000 keer per jaar leggen deurwaarders beslag op het salaris of de uitkering van een schuldenaar. Als een deurwaarder beslag legt, moet er wel altijd een bedrag over blijven om van te kunnen leven voor je huur, eten en drinken en energie. Dat heet de zogenaamde beslagvrije voet.
Nationale ombudsman: 'Sta op je beslagvrije voet'
Uit onderzoek van de Nationale ombudsman blijkt dat overheidsinstanties en deurwaarders die beslagvrije voet vaak te laag vaststellen. Dat kan leiden tot nog grotere betalingsachterstanden. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat burgers hun beslagvrije voet beter moeten (laten) controleren en bij misstanden aan de bel moeten trekken. Op de website van de Nationale ombudsman leest u alle informatie over de beslagvrije voet. Zo vindt u daar informatie over de hoogte van de beslagvrije voet en ook een voorbeeldbrief aan een deurwaarder over de beslagvrije voet.
Geen informatie en geen overzicht
Nadja Jungmann is lector rechten, schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht. Zij vertelt in Kassa dat het om twee redenen mis gaat. Zo weten mensen met schulden niet altijd hoe belangrijk het is om inkomensgegevens aan de deurwaarder door te geven. In de tweede plaats hebben mensen met schulden vaak te maken hebben met meerdere deurwaarders. Die deurwaarders weten van elkaar niet dat ze beslag hebben gelegd bij de schuldenaar. Door die opeenstapeling van beslagen komt de beslagvrije voet in gevaar. Een belangrijke oplossing daarvoor is volgens Jungmann een landelijk beslagregister. Daarin kan iedere deurwaarder nakijken welke deurwaarders waarop beslag hebben gelegd.
Beslagregister en politiek
Dat beslagregister komt er wellicht. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldde Kassa dat ze bezig zijn met een onderzoek naar de uitvoerbaarheid en kosten van een beslagregister. Begin volgend jaar komt daar meer duidelijkheid over, aldus het Ministerie. Ook Tweede-Kamerlid voor de PvdA Tunahan Kuzu is voorstander van een landelijk beslagregister . Hij zal dit binnenkort bepleiten in de Commissie sociale zaken en werkgelegenheid van de Tweede Kamer. Naar aanleiding van het onderzoek van de Nationale ombudsman hebben VVD-kamerleden Potters en Van Oosten Kamervragen gesteld over de beslagvrije voet.
Tot slot
Brenninkmeijer benadrukt in Kassa dat mensen zich moeten realiseren dat ze recht hebben op een minimaal bedrag om van te leven. Sta op je beslagvrije voet!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor