Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Beleggers roepen chemiebedrijven op om te stoppen met PFAS

15-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
413 keer bekeken
  •  
PFAS

Stop met de productie van PFAS, luidt de oproep van een grote groep internationale beleggers via een brief aan de vijftig grootste beursgenoteerde chemiebedrijven ter wereld. De brief ging ook naar bedrijven die in Nederland actief zijn, zoals Bayer, Yara en Chemours, met de boodschap dat PFAS “het nieuwe asbest” is.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De afkorting staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. De stoffen zijn slecht voor het milieu, nauwelijks afbreekbaar en tasten het immuunsysteem aan.

Vergelijkbare risico’s met asbest

In de brief vergelijkt de groep beleggers, het Investor Initiative on Hazardous Chemicals (IIHC), PFAS met asbest. “Fabrikanten en gebruikers van PFAS-chemicaliën worden blootgesteld aan grote aansprakelijkheids- en verzekeringsrisico's die doen denken aan de risico's die in verband worden gebracht met asbest”, schrijft de groep.

PFAS kunnen de waarde van bedrijven die betrokken zijn bij de productie en verkoop van PFAS op lange termijn aanzienlijk schaden, waarschuwen de beleggers. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 10 biljoen dollar aan vermogen.

Oproep tot meer transparantie rond PFAS

De brief is ondertekend door de beleggingstakken van bijvoorbeeld verzekeraars Achmea en Allianz en Triodos Bank. In de brief roepen zij chemiebedrijven en hun dochterondernemingen ook op om transparanter te zijn over hun activiteiten rond PFAS “om beleggers te helpen relevante risico's bij het bedrijf te beoordelen.” Zij willen dat de bedrijven informatie openbaar maken over het productievolume van producten die schadelijke stoffen zijn of bevatten en het aandeel van de omzet.

Verder willen de beleggers dat de bedrijven een uitfaseringsplan voor de stoffen publiceren en meer investeren in onderzoek naar en ontwikkeling van veiligere alternatieven voor PFAS. “Veiligere producten die het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen vervangen en een versnelde uitfasering ondersteunen, bieden waarschijnlijk een grote kans op waardecreatie.”

Chemours

Onder meer Chemours in Dordrecht kreeg in het verleden meerdere keren kritiek op zijn uitstoot van PFAS. Die stoffen worden namelijk gelinkt aan verschillende ziekten en aandoeningen, zoals kanker.

In september deed advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n 2400 mensen aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemieconcern over zijn uitstoot en lozing van PFAS. Vorige maand werd bekend dat het OM strafrechtelijk onderzoek doet naar Chemours in Dordrecht.

Over de grens

Het Amerikaanse chemiebedrijf 3M besloot eind vorig jaar uiterlijk in 2025 te stoppen met de productie van de slecht afbreekbare PFAS. De groep beleggers wil dat bedrijven als Chemours, DuPont, BASF en Bayer dat voorbeeld volgen.

Bron: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor