Belbus: Parkeren met een parkeervergunning blijft een vak apart
13-03-2021
•
leestijd 3 minuten
•
2247 keer bekeken
•
Shannon en Gijs krijgen maar liefst dertien parkeerboetes van de gemeente Amsterdam, en dat terwijl ze een parkeervergunning hebben. Bezwaar indienen blijkt technisch zeer ingewikkeld en de beslissing op bezwaar is minstens zo opmerkelijk. Shannon en Gijs komen terecht in een doolhof van gemeenteprocedures en lopen helemaal vast.
Op 1 december 2020 krijgen Shannon en Gijs autopech. Ze brengen hun auto naar de garage en omdat de reparatie een paar dagen duurt, krijgen ze een leenauto mee. Ze hebben al jaren een parkeervergunning, verbonden aan het kenteken. Zoals voorgeschreven veranderen ze daarom tijdelijk het kenteken gekoppeld aan de parkeervergunning. Op die manier kunnen ze de parkeervergunning ook gebruiken voor de leenauto.
De reparatie gaat sneller dan gedacht en ze kunnen de volgende dag de auto alweer ophalen. Shannon regelt direct online dat hun eigen kenteken weer verbonden is aan de parkeervergunning. Op de gemeentewebsite ziet ze dat de wijziging is verwerkt. Lekker snel geregeld! Of toch niet?
Boeteregen
Tot hun verbazing beginnen er half december opeens parkeerboetes binnen te stromen. In twee weken tijd ontvangen ze er maar liefst dertien! Ze krijgen deze boetes allemaal op het eigen kenteken, die geparkeerd stond in de vergunningszone. Het lijkt erop dat het terugzetten van het kenteken toch niet is doorgekomen in het gemeentesysteem.
Shannon wil bezwaar maken tegen de boetes. Ze heeft immers online gewoon een bevestiging van de wijziging gezien. Bezwaar maken blijkt echter lastiger dan gedacht. Hiervoor heeft ze een aanslagnummer nodig, maar de aanslagnummers op haar boetes kloppen niet. Dus Shannon belt de gemeente Amsterdam. Ze spreekt een ambtenaar, en nog een, en nog een, en nóg een. Maar ze kunnen haar allemaal niet helpen. Bij de vijfde ambtenaar is het raak. Shannon kan eíndelijk bezwaar indienen.
Gekke gang van gemeentezaken
Half januari ontvangt Shannon de beslissing op haar bezwaar. Die is op z’n zachts gezegd opmerkelijk. Ondanks dat de situatie in alle gevallen hetzelfde is, stelt de gemeente Amsterdam dat vijf van de boetes terecht zijn en acht niet. Hoe kan dat? Shannon vindt dit wel een hele gekke gang van zaken en neemt weer contact op met de gemeente.
Wederom verloopt het contact met de gemeente Amsterdam stroef. De gemeenteambtenaren die ze spreekt, kunnen haar niet helpen. Het is hun functie niet. Ze moet een collega hebben. En als ze die collega dan spreekt, blijkt het ook diens functie niet te zijn. Shannon moet stukken aanleveren, maar die stukken bestáán niet. En ga zo maar door.
Shannon loopt helemaal vast en besluit de Belbus te mailen. Het enige wat ze wil, is dat de gemeente fatsoenlijk naar haar bezwaarschriften kijkt. Omdat ze een vergunning heeft, zullen ze dan vast tot de conclusie komen dat álle boetes kwijtgescholden moeten worden.
Confrontatie
De gemeente Amsterdam wil niet op camera reageren. Wel laten ze weten dat ze er nog even goed naar gekeken hebben, waarna ze hebben besloten dat Shannon één van de dertien boetes moet betalen. De overige twaalf worden kwijtgescholden. De gemeente verwijt Shannon dat ze een bewijsstuk niet kan laten zien. Daarom is die ene boete volgens de gemeente wel terecht. Dat dit bewijsstuk een mail is die de gemeente haar nooit heeft gestuurd, maakt de gemeente kennelijk niks uit.
Shannon vindt het nog steeds raar, maar legt zich erbij neer. Ciana laat het er niet bij zitten en geeft de gemeente nog even een koekje van eigen deeg. Als de gemeente lukraak parkeerboetes uitdeelt, dan doen wij dat toch ook bij de gemeente?
Belbus nodig?
Heb jij ook de Belbus nodig? Mail dan naar belbus@bnnvara.nl of stuur een brief naar Postbus 175, 1200 AD in Hilversum t.a.v. Kassa/Belbus.