Mevrouw van Heyster levert in december vrijwillig haar rijbewijs in. Ze denkt dat alles hiermee geregeld is en het rijbewijs ongeldig is verklaard. Tot haar grote schrik ontvangt ze in februari bericht van het CBR: er is een rijvaardigheidsonderzoek gestart waarvoor ze 400 euro moet betalen. Dat kan niet kloppen! Maar ondanks haar bezwaren houdt het CBR voet bij stuk.
De 91-jarige mevrouw van Heyster begaat eind vorig jaar een kleine verkeersfout. De politie ontvangt hier een melding van. Nadat mevrouw van Heyster enkele dagen later een telefonisch gesprek met een agent heeft gehad, besluit ze haar rijbewijs in te leveren. Een lastige beslissing, want ze geeft hiermee immers een stukje van haar vrijheid weg.
Op 31 december gaat Van Heyster met haar dochter Ingrid naar het politiebureau in Venlo. Ze levert haar rijbewijs in en krijgt getekend bewijs van het vrijwillig afstaan mee. Ze denkt dat alles zo netjes geregeld is en dat haar rijbewijs ongeldig verklaard zal worden.
Bezwaar
Op 8 februari ontvangt ze tot haar grote verbazing een brief van het CBR. Zij geven aan een rijvaardigheidsonderzoek te zijn gestart. De bijbehorende 'opleggingskosten' zijn 400 euro. Dochter Ingrid belt gelijk naar het CBR: hier moet iets fout gaan. Haar moeder heeft immers al afstand gedaan van haar rijbewijs.
Ingrid krijgt te horen dat er op 8 januari een aangetekende brief naar haar moeder is gestuurd. In deze brief zou staan dat mevrouw van Heyster binnen twee weken moest reageren, anders werd het onderzoek gestart. Mevrouw geeft echter aan deze brief nooit te hebben ontvangen. Het CBR overlegt een Track & Trace code met handtekening. Die handtekening lijkt helemaal niet op de handtekening van mevrouw van Heyster.
En dus maakt Ingrid bezwaar tegen het rijvaardigheidsonderzoek en de bijbehorende opleggingskosten. Ze legt meermaals, zowel telefonisch als schriftelijk, uit dat haar moeder vrijwillig afstand heeft gedaan van haar rijbewijs. Ze wil écht niet meer rijden. Het onderzoek is totaal overbodig, dus waar moet ze die 400 euro nog voor betalen? Helaas houdt het CBR voet bij stuk. De bezwaren van mevrouw van Heyster worden ongegrond verklaard. Uit wanhoop belt dochter Ingrid de Belbus.
Confrontatie
We zijn in eerste instantie niet welkom bij het CBR. Daar nemen we natuurlijk geen genoegen mee, al helemaal niet bij een publieke instelling. Het is immers hun verantwoordelijkheid om openheid van zaken te geven als er iets misgaat. Gelukkig krijgen we tijdens de opnames te horen dat we tóch langs mogen komen.
CBR woordvoerder Irene Heldens vindt het erg vervelend dat de zaak zo gelopen is, maar blijft erbij dat het CBR volgens de regels heeft gehandeld. De woordvoerder geeft aan dat er iets fout is gegaan bij het inleveren. Ondanks het feit dat mevrouw van Heyster aangaf niet meer te willen rijden, heeft de politie een rijvaardigheidsonderzoek aangevraagd.
Op de vraag waarom deze informatie bij het bezwaar van Ingrid niet boven tafel is gekomen, heeft Irene geen antwoord. Ze zegt dat het door tussenkomst van Kassa nu pas bij het CBR bekend is. Kassa is namelijk wél met de televisie gaan bellen. Dat had uiteraard de taak van het CBR moeten zijn. Zij zijn immers de partij die 400 euro eist.
Goed nieuws
Gelukkig heeft Irene goed nieuws: mevrouw hoeft de 400 euro niet meer te betalen. Ook gaat het CBR helpen het rijbewijs ongeldig te verklaren.
Een paar dagen na de opnames krijgt mevrouw van Heyster tot haar grote verbazing wéér een aanmaning voor de 400 euro. De verzenddatum op de brief is een dag na onze opname. Kassa neemt meteen contact met het CBR op. Zij geven aan dat dit een fout is geweest op de afdeling automatisering. Mevrouw van Heyster kan de aanmaning als niet ontvangen beschouwen.
Inmiddels is ook het rijbewijs officieel ongeldig verklaard.
Wil jij ook de hulp van de Belbus inschakelen? Mail dan naar belbus@bnnvara.nl!