Een boete krijgen is niet leuk. Stel dat deze ook nog eens deels onterecht blijkt te zijn? Je maakt bezwaar en de boete wordt kwijtgescholden. Een maand later krijg je ineens een aanmaning dat er een boete niet is betaald. Je belt naar het CJIB en wat blijkt: je hebt binnen 3 minuten twee keer dezelfde boete gehad. Bezwaar hiertegen maken kan niet meer omdat de bezwaartermijn is verstreken. Dit overkomt Hendricus Hoogenboom. Maar eigenlijk moet dit niet kunnen, toch?
Slecht zichtbaar
Afgelopen augustus viert Hendricus zijn verjaardag in Scheveningen. Hij heeft astma en kan hierdoor maar kleine stukken lopen. Om die reden heeft hij een parkeerkaart voor invaliden. Hij brengt de nacht door in Scheveningen en de volgende ochtend ziet hij een boete onder de ruitenwisser liggen. De omschrijving luidt: “Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats zonder duidelijk zichtbare invalidenkaart.” Dit is gek, de invalidenkaart ligt namelijk op het dashboard. Hendricus maakt bezwaar bij het CJIB. Hij kan aantonen dat hij wel over de invalidenkaart beschikt, dus de boete van 370 euro wordt verminderd naar 39 euro aangezien de kaart, volgens het CJIB, niet zichtbaar genoeg is neergelegd.
Dubbel beboet
Ruim een maand later krijgt Hendricus een aanmaning in de bus. Te betalen: 565 euro voor het ongeldig parkeren op een invalidenparkeerplaats. Hij gaat ervan uit dat dit een fout is en belt het CJIB. Hij krijgt te horen dat er nog een boete openstaat en dat hij deze niet heeft betaald. Wat blijkt: 3 minuten na de eerste bon is precies dezelfde boete nóg een keer uitgeschreven. En dat ook nog eens door dezelfde parkeerwachter. Hendricus schrijft gelijk een bezwaarschrift maar deze wordt door de officier van justitie afgewezen. De bezwaartermijn van 6 weken is namelijk al verstreken. Hierdoor wordt er niet eens inhoudelijk gekeken naar het bezwaar, hij wordt gelijk afgewezen.
Radeloos
Hendricus zit met zijn handen in het haar. Hij besluit te mailen naar de Belbus. Om zeker te zijn van de zaak wint Amber advies in bij jurist Clemens Meerts. Clemens legt uit dat deze termijn van 6 weken niet bindend is. Een officier van justitie kan besluiten een boete te vernietigen, als hier reden toe is. Dit gebeurt alleen niet vaak. Clemens vertelt over een soortgelijke zaak waarbij de boete door een rechter nietig is verklaard. Het was volgens de rechter onaannemelijk dat de eigenaar van de auto tussen het uitschrijven van de eerste en de tweede boete de auto heeft verplaatst. Die tijd is bij Hendricus zelfs maar 3 minuten. Reden genoeg dus om aan de officier van justitie te vragen hoe dit nou zit.
Confrontatie
Aangekomen bij het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) staat afdelingshoofd Roy Appels, Amber en Hendricus te woord. Hij geeft toe dat er inderdaad fouten zijn gemaakt. “Dat die tweede boete niet terecht is hebben wij te laat geconstateerd.” Hij geeft wel aan dat uit het tweede bezwaarschrift van Hendricus niet goed duidelijk wordt dat het om twee boetes gaat. “Wij zijn echt wel menselijk en flexibel maar dit kunnen wij alleen zijn als wij voldoende informatie krijgen”, vervolgt Appels. De tweede boete wordt vernietigd. Daarmee valt er een last van Hendricus’ schouders en gaat hij met een tevreden gevoel naar huis.
Belbus nodig?
Heb jij ook De Belbus nodig? Mail naar
belbus@bnnvara.nl
. Like ook de Belbus op
Facebook
en volg de Belbus op
Twitter
!