Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belastingdienst wil ten onrechte teruggevorderde huurtoeslag niet compenseren

18-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1681 keer bekeken
  •  
Honderden huurders bij wie de huurtoeslag de afgelopen jaren ten onrechte definitief is stopgezet en teruggevorderd, moeten dit geld terugkrijgen, omdat de Belastingdienst een fout heeft gemaakt. Zij moesten in sommige gevallen duizenden euro’s terugbetalen en zijn hierdoor in grote financiële problemen terecht gekomen. Dit hebben belastingdeskundigen tegen Kassa gezegd die hier vanavond aandacht aan besteedt.
Sommige huurders zitten nog steeds in een betalingsregeling, blijkt uit meldingen die bij Kassa en de Woonbond binnen kwamen. Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) maakte onlangs bekend dat ze deze mensen niet wil compenseren.

Uitspraak

Het gaat om huurders met een zogeheten verworven recht op huurtoeslag bij wie de huurprijs door huurstijgingen boven de toeslaggrens is uitgekomen. Uit een uitspraak van de Raad van State van 24 juli jl. blijkt dat deze huurders hun recht op huurtoeslag niet definitief kwijtraken als zij tijdelijk teveel inkomen of vermogen hebben. Bijvoorbeeld door een ontslagvergoeding of uitkering van een begrafenisverzekering. Zodra het inkomen en vermogen weer is gezakt tot onder de toeslaggrens, hebben huurders weer recht op huurtoeslag.
Tot aan deze uitspraak raakten huurders wel definitief hun recht op huurtoeslag kwijt als hun inkomen of vermogen te hoog was. Omdat de toeslag als voorschot wordt uitgekeerd, moesten huurders soms duizenden euro’s terugbetalen als bleek dat in het verleden te veel geld op hun rekening stond.

Beleid Belastingdienst aangepast

Minister van Veldhoven (Milieu en Wonen) laat weten dat de Belastingdienst haar beleid inmiddels heeft aangepast per 24 juli. Iedereen die tijdelijk teveel geld op zijn rekening heeft staan, kan zijn ‘verworven recht’ weer laten herleven, zodra dat niet meer het geval is. Maar zij wil mensen niet met terugwerkende kracht compenseren omdat het om nieuwe jurisprudentie zou gaan. De Kamervragen en reactie van de minister vind je in het document hieronder.

Belastingdeskundigen woedend

Belastingdeskundigen die Kassa raadpleegde zijn hier woedend over. Uit een eerdere uitzending van Kassa bleek al dat de Belastingdienst zich bij de toekenning van de toeslagen zou baseren op een zogenoemd circulair ministerieel geschrift uit 1998. Daarin staat dat mensen hun verworven recht op huurtoeslag definitief kwijtraken zodra mensen een te hoog inkomen of vermogen hebben. Dit geschrift maakt echter helemaal geen deel uit van de Wet op de huurtoeslag en heeft daardoor geen juridische status.
Uit stukken die na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur werden vrijgegeven, blijkt dat in het verleden veel vaker fouten zijn gemaakt bij de toekenning van huurtoeslag. Tot en met medio 2017 paste de Belastingdienst de wet juist toe, zoals de Raad van de State nu voorschrijft. Maar toen veranderde dat beleid plotseling om onduidelijke redenen, zonder daar huurders over te informeren. Vanaf dat moment raakten huurders hun recht op huurtoeslag definitief kwijt zodra er te veel geld op hun rekening stond. De huurtoeslag die huurders de jaren ervoor zogenaamd ten onrechte hadden ontvangen, werd vervolgens teruggevorderd, ook als hun inkomen of vermogen inmiddels weer was gezakt tot onder de toeslaggrens.
Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes (CDA) hebben Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van Kassa.

Wet verkeerd uitgelegd

Oud-inspecteur van de Belastingdienst Huub Rijnders: Het is volgens oud-inspecteur van de Belastingdienst "volstrekt onacceptabel dat de Belastingdienst in 2017 haar beleid heeft gewijzigd zonder de belastingbetaler daarover te informeren". Hij zegt dat mensen daardoor onterecht in grote problemen zijn gekomen.
Rijnders hielp de huurder die de bovengenoemde zaak bij Raad van State aanspande  bij de procesvoering. Het gaat om een 80-jarige dame die tijdelijk teveel geld op haar rekening had staan vanwege een verjaardagsfeestje en daarom onterecht haar huurtoeslag over 2017 en 2018 moest terugbetalen omdat zij daar geen recht meer op zou hebben.
Volgens de oud-inspecteur heeft de Belastingdienst tijdens de zitting bij de rechtbank gelogen door te zeggen dat informatie die nodig was voor een goede verdediging niet zou bestaan. Hoogleraar belastingrecht Hans Gribnau is het daarmee eens. Tijdens de zitting van de Raad van State bleek dat gevraagde documenten wel degelijk bestonden. De stukken waar Kassa over beschikt, bevestigen dat eveneens. Volgens Gribnau blijkt uit de uitspraak van de Raad van State en de stukken die nadien naar boven zijn gekomen klip en klaar dat mensen hun misgelopen toeslag moeten terugkrijgen. "De Belastingdienst heeft de wet verkeerd uitgelegd en een fout gemaakt. Dat moet ze gewoon netjes oplossen", aldus Gribnau.
De zware kritiek op de Belastingdienst komt nadat de fiscus al in opspraak was geraakt vanwege de kinderopvangaffaire.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor