Belastingdienst in de fout: huurders verliezen onterecht huurtoeslag
05-10-2019
•
leestijd 3 minuten
•
241 keer bekeken
•
De Raad van State heeft de Belastingdienst op haar vingers getikt omdat het van een vooralsnog onbekend aantal mensen ten onrechte de huurtoeslag heeft stopgezet. Volgens de Woonbond gaat het mogelijk om honderden, misschien zelfs duizenden huurders van wie de huurtoeslag onterecht definitief is stopgezet.
Dat gebeurde omdat er tijdelijk teveel geld op hun rekening stond. Bijvoorbeeld omdat een ontslagvergoeding was gestort. De Belastingdienst concludeerde in deze gevallen dat de mensen boven de toeslaggrens zaten en zette de toeslag permanent stop. De gedupeerde huurders moesten tot duizenden euro’s per persoon terugbetalen. Hierdoor moesten zij mogelijk in het ergste geval verhuizen, omdat ze hun huis niet meer konden betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Kassa.
Uitspraak: geen juridische status 'ministerieel geschrift'
Uit recente uitspraken van de Raad van State van deze zomer blijkt dat de Belastingdienst zich ten onrechte baseert op een zogenoemd ministerieel geschrift uit 1998. Daarin staat dat het verworven recht op huurtoeslag definitief verloren gaat zodra mensen een te hoog inkomen of vermogen hebben. Dit geschrift maakt echter helemaal geen deel uit van de Wet op de huurtoeslag en heeft daardoor geen juridische status. Het is niet duidelijk sinds wanneer de Belastingdienst deze fout maakt. De Rechtbank Noord-Holland stelde al in juli 2018 vast dat het verworven recht op huurtoeslag nooit verloren gaat, zo lang je in dezelfde woning blijft wonen en je voldoet aan de inkomens- en vermogensgrens.
Moeizame strijd tegen Belastingdienst
De appellanten moesten ongeveer anderhalf jaar procederen om hun recht op huurtoeslag terug te krijgen. Ze kregen geen inzage in alle noodzakelijke stukken, zodat het lastig was om zich te verdedigen. Uiteindelijk moest een van de appellanten de Belastingdienst zelfs in gebreke stellen omdat zij niet op tijd over de brug kwam met de uitkering van de huurtoeslag, zoals verordonneerd door de Raad van State.
Affaire kinderopvangtoeslag
De uitspraken komen op een gevoelig moment. De Belastingdienst ligt onder vuur in een affaire rondom kinderopvangtoeslag waarbij een grote groep ouders deze toeslag ten onrechte kwijtraakte. De fiscus wilde in de zaak lang niet toegeven dat de dienst fout zat, terwijl ouders ondertussen in grote financiële problemen kwamen. Ook moet de Belastingdienst ruim honderdduizend ouders een flink bedrag aan kindgebonden budget terugbetalen dat ze onterecht niet hadden ontvangen.
Bezwaarschriften
De Belastingdienst geeft aan dit jaar tot nu 5100 bezwaarschriften over de huurtoeslag te hebben ontvangen. Vorig jaar waren dat er 10.700 en het jaar daarvoor 12.500. Het is niet bekend hoeveel van deze bezwaren betrekking hebben op het niet toekennen van een verworven recht op huurtoeslag. Slechts een klein deel hiervan besloot beroep aan te tekenen. Volgens de Nationale Ombudsman heeft dit er ook mee te maken dat veel huurders niet weten dat zij een verworven recht op huurtoeslag hebben.
Verkeerde uitleg op site Belastingdienst
Opmerkelijk genoeg legt de Belastingdienst het verworven recht op huurtoeslag nog steeds verkeerd uit op haar website. Ze laat weten dat definitief toegekende beslissingen huurtoeslag niet voor herbeoordeling in aanmerking komen. Lopende procedures worden wel opnieuw beoordeeld. De Belastingdienst kan niet aangeven hoeveel huurders hierdoor precies onterecht huurtoeslag zijn kwijtgeraakt.
CDA wil aantal gedupeerde huurders weten
CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes hebben naar aanleiding van de uitzending van Kassa Kamervragen ingediend om erachter te komen hoeveel huurders hierdoor precies zijn gedupeerd en hoe deze fout heeft kunnen ontstaan. Zij pleiten er ook voor om huurders met terugwerkende kracht te compenseren.
Kassa heeft de Belastingdienst om een toelichting gevraagd. De volledige reactie
lees je hier terug
.