Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Batterijen: ze zijn levensgevaarlijk voor kinderen

21-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1953 keer bekeken
  •  
batterij
"Verpakkingen van batterijen zouden een veiligheidssluiting moeten hebben." Want kinderen doen van alles in hun mond, onder andere kleine batterijtjes. NRC duikt in het verhaal van Kevin in Almere.

Batterijen gevaar bij kinderen

Het in je mond stoppen van kleine batterijtjes kan grote, ernstige gevolgen hebben. Zo zat Kevin uit Almere met zijn dochter in het ziekenhuis. Zijn dochter was destijds 2 jaar oud en had een knoopcelbatterij ingeslikt, een batterij die vaak in speelgoed vindt. "Een arts in het ziekenhuis zei tegen ons: ga haar uitvaart maar vast regelen." Het batterijtje was in de slokdarm van de dochter van Kevin blijven hangen. Doordat de batterij precies op de plek terecht kwam waar de aorta over de slokdarm loopt, had de batterij gaten gebrand vlak bij de hoofdslagader.

Het kan iedereen overkomen

De dochter, inmiddels zes jaar, kan het gelukkig nog navertellen, maar heeft wel blijvende schade opgelopen. Kevin deelt het verhaal, "omdat het iedereen kan overkomen." En de batterijen, die zitten overal in. Of het nou gaat om speelgoed, die afstandbediening op de bank, het lampje op de fiets of het LED-waxinelichtje: de kans bestaat dat kinderen ze doorslikken. Vaak zien ze eruit als snoepjes. Dat is dus aantrekkelijk voor kleine kinderen.

Batterij in de slokdarm

Als de batterij al in de maag of darmen zit en het kind heeft nog geen klachten, is een ingreep - zoals die bij de dochter van Kevin - niet nodig. De situatie is ernst als de batterij in de slokdarm zit. Binnen twee uur zit er een gat in de slokdarm. Kevin ontdekte het bij zijn dochtertje toen hij merkte dat ze behoorlijk benauwd was en moeite had met slikken. Zijn dochter had al enige dagen last van verkoudheid, waardoor er niet direct een alarmbelletje ging rinkelen. In het ziekenhuis ontdekten ze pas dat ze een batterij had ingeslikt. Kevin: "Ze moest aan de beademing en kreeg sondevoeding. Er moest een arts terugkomen van vakantie om haar te opereren, geen van de dienstdoende artsen durfde de rug van een peuter open te maken en zo dicht bij de hoofdslagader te opereren."

De gevolgen

Nu heeft het dochtertje een uitgang voor voeding bij haar keel. Het eten dat normaal bij de slokdarm in de maag en darmen komt, komt er bij haar in de keel uit. Het zakje op haar borstkas wordt meerdere keren per dag door haar ouders geleegd. Het eten en drinken zorgt ervoor dat haar mond in beweging blijft. Dat is nodig voor onder andere spraakontwikkelingen. Ook heeft de dochter van Kevin en zijn vrouw tijdens een van de operaties een dwarslaesie opgelopen. Hierdoor kan ze niet meer lopen.
Bron: NRC.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor