'Banken negeren dierenwelzijn veetransport'
09-07-2013
• leestijd 2 minuten
Banken die investeren in veetransporteurs en vleesbedrijven letten ,,schokkend'' weinig op het welzijn van dieren. Dat stellen onderzoekers van de Eerlijke Bankwijzer, meldt NU.nl. ING, ABN Amro, Rabobank, SNS Reaal en Aegon krijgen voor hun beleid allemaal een rapportcijfer 1, op een schaal van 1 tot 10.
Weg- en zeetransport
Het onderzoek richt zich op wegtransport van meer dan 500 kilometer en zeetransport vanuit Australië. Het wordt hoog tijd dat banken ,,hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", aldus een zegsvrouw van de Eerlijke Bankwijzer. ,,Het is niet meer van deze tijd om de transportsector op hun blauwe ogen te geloven.''
Wetgeving onvoldoende
De banken die veetransporteurs financieren (ING, ABN Amro en Rabobank) leven de wet- en regelgeving over veetransport na, maar dat zou niet genoeg zijn om het dierenwelzijn te garanderen. Handhaving is lastig en regels worden vaak overtreden, aldus onderzoekers.
ING
ING wijst erop dat er uitgebreide wet- en regelgeving is op het gebied van dierentransport, zowel in Nederland als internationaal. ,,Partijen als ING moeten er van op aan kunnen dat regelgeving en toezicht adequaat zijn om dierenwelzijn volgens maatschappelijk aanvaarde normen te waarborgen'', zegt de bank. Als dat niet zo is dan is het volgens ING allereerst aan de wetgever om daar verandering in aan te brengen. De bank wijst er ook op dat er altijd wordt getoetst op naleving van wetgeving bij kredietaanvragen.
ABN Amro
ABN Amro geeft aan dat er, zowel vanuit de veetransportsector zelf als vanuit de wetgever, sprake is van ,,sterke regulering en gedegen'' toezicht. ,,Het voldoen aan deze regels is een vast onderdeel van gesprekken tussen relatiemanagers van ABN Amro en hun klanten. Bijvoorbeeld door te vragen naar de benodigde vergunningen en naar het kwaliteitskeurmerk van de sector zelf. Met deze werkwijze zorgen we ervoor dat we geen klanten in de boeken hebben, die het niet nauw nemen met de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in relatie tot veetransport. Dergelijke bedrijven willen wij niet als klant'', aldus Richard Kooloos, hoofd duurzame ontwikkeling bij de bank.
Volgens ABN Amro is het voor een bank nauwelijks mogelijk om, bovenop bestaande wetgeving, nog meer te doen om het welzijn van dieren te garanderen.
Via Eerlijke Bankwijzer kan gekeken worden welk bank hier rekening mee houdt en er kan bovendien een berichtje gestuurd worden aan diverse banken.
ANP/Nu.nl