Banken houden de variabele hypotheekrente kunstmatig hoog. Hierdoor kunnen huizenbezitters niet profiteren van de huidige rentedalingen. Dat stelt de hypotheekadviseur Nationale HypotheekPas (NHP) maandag.
De Europese rente staat momenteel op 1,5 procent. Het tarief waartegen banken elkaar geld lenen staat op 1,39 procent. Volgens NHP rekenen banken aan consumenten echter een ,,ondoorzichtige opslag'', waardoor de hypotheekrente bij bepaalde aanbieders oploopt tot wel 5,5 procent.
Ook stellen banken een maximum aan de hoofdsom die met variabele rente mag worden afgesloten. NHP noemt onder meer Rabobank, Aegon en ING als banken die recent grenzen hebben gesteld aan het lenen tegen een laag variabel tarief.
Eerder al waren onder meer de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond kritisch over banken als het gaat over de hoogte van de hypotheekrente. Minister Wouter Bos van Financiën heeft gezegd erop ,,te vertrouwen'' dat banken een lagere rente doorberekenen aan de klant.
Directeur Pieter Lijesen van NHP wijst erop dat banken de hypotheekrentes niet zullen verlagen zolang de spaarrentes zo hoog staan. ,,Want een massale uittocht van spaarders kan een bank binnen enkele dagen om laten vallen. Het is dan ook een illusie dat het verlagen van de rente de huizenmarkt vlot gaat trekken.''
Eerder deze maand zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank dat banken hun spaarrentes hoog moeten houden wegens het depositogarantiestelsel. Hierdoor krijgen relatief kleine aanbieders de kans te stunten met de rente en moeten grote banken volgen. Hij pleit voor een verlaging van het garantiebedrag van 100.000 naar 20.000 euro.
Heemskerk stelt dat niet de Europese rente maar de spaarrente de basis vormt voor de hoogte van hypotheekrentetarieven.
Dat de belangstelling voor hypotheken met een variabele rente toeneemt, blijkt uit een vorige week uitgelekt intern document van ING. De bankverzekeraar zag de aanvragen stijgen met meer dan 40 procent. De vraag naar andere producten nam juist sterk af.
In het document schrijft ING verlies te lijden op de verkoop van deze hypotheekproducten. Als maatregel heeft ING ingesteld dat nog maar de helft van het hypotheekbedrag tegen een variabele rente mag worden geleend. ,,De verwachting is dat hiermee de instroom van variabele productie snel zal dalen'', schrijft het concern.