'Banken doen te weinig aan arbeidsrechten'
02-06-2016
• leestijd 2 minuten
Nederlandse banken beloven op papier veel te doen aan de rechten van werknemers in de kleding- en elektronica-industrie, maar in de praktijk valt dit tegen. In hun financiële relaties met grote bedrijven hebben veel banken te weinig oog voor vakbondsvrijheid en een leefbaar loon, blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, op initiatief van vakbond FNV.
Financiële betrokkenheid
Volgens de organisaties achter de Bankwijzer, waaronder Amnesty International, FNV, Oxfam Novib en Milieudefensie, zijn de banken door hun financiële betrokkenheid medeverantwoordelijk voor de situatie in de sector. Tien banken werden dit keer onder de loep genomen.
Drie grote banken
De organisaties zijn van mening dat de drie grote banken, ABN AMRO, ING en Rabobank, niet genoeg doen om hun klanten aan te sporen beter met arbeidsrechten om te gaan. In de test van de Bankwijzer kregen zij een voldoende. ASN Bank, Triodos Bank en SNS Bank doen het beduidend beter. Onderaan de lijst bungelen de verzekeraars Delta Lloyd en Aegon.
Arbeidsrechten
Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste banken meer oog hebben voor arbeidsrechten in de kledingindustrie dan in de elektronicasector. Dat komt door de ramp bij kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, zeggen de organisaties. In 2013 stortte de fabriek in en kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Sindsdien roepen wereldwijd veel beleggers, waaronder ook de Nederlandse banken ASN Bank, SNS Bank en Triodos Bank, kledingbedrijven op om zich aan te sluiten bij het Bangladesh Veiligheidsakkoord en om bij te dragen aan een fonds ter compensatie van slachtoffers en hun families. ANP