Bandenimporteurs nemen maatregelen om de verspreiding van ziekmakende uitheemse muggen tegen te gaan. De branche belooft dat gebruikte banden die afkomstig zijn uit risicogebieden, voortaan droog worden opgeslagen. Eventuele muggeneitjes die met de band het land zijn binnengekomen, kunnen dan niet uitkomen.
Knokkelkoorts
Dat staat in een convenant dat de Vereniging VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, dinsdag is overeengekomen met het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Exotische muggen, en dan met name de Aziatische tijgermug, kunnen exotische ziekten als knokkelkoorts (dengue) overdragen en worden daarom actief door de overheid bestreden.
Larven
Enkele tientallen importeurs van gebruikte banden slaan hun banden nu nog buiten op, legt een woordvoerder van VACO uit. Als er echter een laagje regenwater in de band terechtkomt, kunnen meegereisde eitjes zich bij hogere temperaturen in de band ontwikkelen tot larven. In het convenant is daarom afgesproken dat banden uit bepaalde landen voortaan binnen onder een overkapping moeten worden gestald.
De maatregel geldt vooral voor tweedehandsbanden uit Zuid-Europa, met name uit landen als Spanje, Italië en Kroatië. Banden uit Azië, waar de tijgermug oorspronkelijk vandaan komt, vormen vrijwel geen risico. Dat zijn veelal nieuwe banden, die direct uit de fabriek de container in gaan, stelt de VACO-zegsman.
Koolstofdioxide
De bandenbranche houdt de verspreiding van de muggen al een paar jaar in de gaten. Op bedrijven die veel banden uit het buitenland halen, zijn supervallen geplaatst die muggen lokken met koolstofdioxide.
VACO vertegenwoordigt ongeveer 750 bandenfabrikanten, importeurs en handelaren in Nederland. Jaarlijks importeren zij honderdduizenden gebruikte banden van bedrijfswagens, landbouwvoertuigen en vliegtuigen om die te voorzien van een nieuw loopvlak. ANP