Welke allergenen zijn er in voedsel of in een gerecht verwerkt? Veel bakkers, supermarkten en restaurants informeren klanten hier niet goed over, rapporteert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De toezichthouder heeft in 2021 onderzoek gedaan naar de vermelding van allergenen onder ruim 5.000 bedrijven. De NVWA deelde vanwege overtredingen op dit gebied 3.399 waarschuwingen uit en legde 591 boetes van 525 euro op.
Allergenen zoals schaaldieren, noten en gluten zijn stoffen in levensmiddelen waarvan mensen ernstig ziek kunnen worden of een allergische reactie kunnen krijgen. Ondernemers zijn verplicht veertien allergenen te vermelden als deze zijn gebruikt bij het bereiden van voedsel.
Van de gecontroleerde 3196 horecabedrijven zoals restaurants, hotels en cafetaria's voldeden 2.088 niet aan de eisen. Bij de ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, ijssalons en slagers gingen 977 van de 1.910 gecontroleerde bedrijven in de fout. In de retail, zoals bijvoorbeeld supermarkten, ging het 191 van de 471 bedrijven.
Sinds vorig jaar is controle op allergeneninformatie, naast het toezicht op onder meer hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht en retail. Bij een tekortkoming volgt een waarschuwing. Blijft de onderneming in de fout gaan, dan volgt een boete en moet alsnog ervoor worden gezorgd dat de allergenen worden vermeld. ANP/NVWA
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!