In veel Nederlandse woningen is 's avonds de luchtkwaliteit slecht door fijnstof dat vrijkomt tijdens het bakken of braden van eten. Verder is het branden van kaarsen een flinke bron van fijnstof in huishoudens. Met de fijnstof van buiten erbij zorgt dit ervoor dat in gemiddeld 1 op de 7 onderzochte huizen (15 procent) de norm van Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt overschreden.
Dit blijkt uit onderzoek naar de luchtkwaliteit in ruim honderd Nederlandse woningen dat TNO samen met het Inhome Air Quality Consortium een jaar lang deed. Eerder onderzoek van het TNO naar proefkeukens leverde vergelijkbare resultaten op. De onderzoekers zagen aanzienlijke verschillen tussen de metingen in individuele woningen. In sommige woningen werd de advieswaarde geen enkele dag overschreden, waar dit in andere huizen vaker dan 35 dagen per jaar gebeurde.
Dit heeft te maken met de manier van koken, waaronder de bakduur, het bakken op hoge temperatuur, het gebruik van een afzuigkap en de plaatsing van de pannen op het fornuis. Ook het branden van kaarsen blijkt voor meer fijnstof in huis te zorgen.
Fijnstof bestaat uit minuscule deeltjes. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan blootstelling onder andere leiden tot meer luchtwegklachten. Daarom is het volgens de onderzoekers verstandig om het bouwbesluit aan te scherpen, zodat nieuwbouwhuizen een goede installatie krijgen voor zowel de aanvoer van frisse lucht als afvoer van vervuilde (kook)lucht. Nieuw gebouwde huizen zijn nu vaak luchtdicht. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!