Bacterie verspreidt zich buiten ziekenhuis
22-07-2011
• leestijd 2 minuten
De gevreesde Klebsiellabacterie is nu ook opgedoken in een revalidatiecentrum in Rotterdam. Het centrum in Rotterdam heeft twee patiënten geïsoleerd omdat ze besmet zijn met de multiresistente Klebsiellabacterie. Dat meldde de raad van bestuur van het centrum donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Metro.
De patiënten zijn niet ziek, meldde de raad van bestuur. Een van hen was eerder patiënt in het Maasstad Ziekenhuis dat al maanden in de ban is van een uitbraak van de bacterie. De tweede patiënt is mogelijk besmet door de eerste, want zij lagen op dezelfde afdeling. Hoe deze besmetting heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk, meldt het centrum.
'Onder controle'
Algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis liet donderdag op een persconferentie weten dat de uitbraak van de multiresistente bacterie in zijn ziekenhuis sinds deze week onder controle is. Smits ,,betreurt ten zeerste'' dat zeker 70 mensen in het ziekenhuis besmet zijn geraakt met de bacterie en er 25 van hen zijn overleden. Onduidelijk is nog of ze ook daadwerkelijk aan de multiresistente bacterie zijn overleden. Naar verwachting wordt dat eind augustus bekend. Volgens Smits staat zijn positie als voorzitter van de raad van bestuur niet ter discussie.
Waarschuwing
De bacterie brak oktober vorig jaar uit, maar dat werd pas eind mei van dit jaar bekendgemaakt. De directie gaf toe achteraf bezien niet adequaat te hebben gehandeld. Zo had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder gewaarschuwd moeten worden over de uitbraak, zei Smits. Ook zei hij zelf te laat te zijn ingelicht over de uitbraak.
Kweekje
Tot nog toe heeft het ziekenhuis 1100 van de 1824 patiënten die mogelijk besmet zijn, benaderd. Zij zijn allemaal gebeld en krijgen een brief thuis met het verzoek een kweekje op te sturen zodat het ziekenhuis kan testen of ze drager zijn van de bacterie.
Het is voor zover bekend de eerste keer dat de multiresistente bacterie voorkomt in Nederland. Er wordt onderzocht hoe de bacterie hier terecht is gekomen, mogelijk via een patiënt die in het buitenland is geweest.
Toezicht
Het ziekenhuis staat sinds woensdag onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Als het Maasstad Ziekenhuis zich niet aan de regels houdt, kunnen zwaardere maatregelen volgen. Smits liet weten dat een hoogleraar uit Utrecht gaat toezien op een betere samenwerking tussen artsen en ziekenhuishygiënisten.
ANP