Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Autonavigatiesystemen

10-02-2010
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Wat als je nieuw gekochte navigatiesysteem verouderde kaarten blijkt te hebben omdat er al een nieuw versie is uitgebracht? Bij de meeste merken moet je dan gewoon betalen voor een update. Is dat wel eerlijk?
Als je voor een paar honderd euro een navigatiesysteem koopt voor in de auto, blijkt vaak pas bij installatie en ingebruikname dat het kaartmateriaal al verouderd is. Een update van de nieuwste versie is alleen tegen forse betaling te krijgen. Je kan er in de winkel echter zelden  achter komen of er het nieuwste kaartmateriaal bij zit, want nergens op de verpakking staat daar iets over aangegeven.
Is het redelijk dat je voor veel geld een product koopt, dat niet goed functioneert, omdat het al verouderd is? De aard van het product is navigeren, dus mag je verwachten dat je een product koopt dat voldoet aan de nieuwste kaart-updates.
Voorbeeldbrief klacht
Is of was de kaart bij uw autonavigatie verouderd bij aankoop en wilt u uw klacht per brief kenbaar maken bij het merk van uw autonavigatiesysteem? Klik hier voor de voorbeeldbrief van  Mr. O. van de Vlies (Van Batenburg & Van der Vlies Advocaten).
Houdbaarheidsdatum op verpakking
Producenten zouden duidelijk op de verpakking moeten aangeven om welk kaartmateriaal het precies gaat. Bijvoorbeeld door middel van een houdbaarheidsdatum op een bijgevoegde sticker. Producenten Mio en Garmin hebben aan Kassa laten weten, dat ze duidelijker de ‘houdbaarheidsdatum’ van hun navigatiesystemen in de winkel zullen aangeven . (zie laatste stuk van artikel)
TomTom:
Gratis eerste update TomTom
TomTom verstrekt sinds kort een eerste update gratis aan zijn klanten. Het gaat hier om de nieuwe modellen die na juni 2007 geproduceerd zijn. Als je nu nog een ouder model koopt of begin dit jaar een TomTom hebt aangeschaft, dan heb je blijkbaar gewoon pech. Als je bijvoorbeeld een computer koopt, dan krijg je bij installatie ook altijd de nieuwste versie kosteloos per download. Dus waarom zou dit niet automatisch gelden bij de updates van de kaarten bij een autonavigatiesysteem?
Probleem verouderde kaarten
Naast de hardware bestaat een navigatieapparaat uit a. de software en b. kaartdata, allemaal gekocht bij of Tele Atlas of Navteq. Voor nieuwe kaartversies moet TomTom ook iedere keer betalen. Nu is het een probleem voor/van de industrie dat die kaarten zo vreselijk duur zijn en niet altijd even snel en goed zijn aangepast. Het wegennet is flexibel. Kaarten kunnen nou eenmaal niet 100% up to date en accuraat zijn. Maar met ouder kaartmateriaal kan iedereen volgens TomTom wel nog jaren perfect navigeren.
TomTom neemt de opmerkingen/klachten serieus, ze krijgen 20.000 meldingen per jaar uit Europa over de kaarten, dus bieden nu de laatste kaartgarantie en een nieuw systeem aan, waarmee het kaartenmateriaal nog beter en goedkoper wordt. TomTom doet verder een bod op Tele Atlas, want het moet beter en goedkoper kunnen/worden.
Map Share
TomTom raadt zijn klanten aan de laatste kaartversie te gebruiken aangezien ze gebruikers graag de meest accurate informatie willen geven en omdat rijden met een up-to-date kaart bijdraagt aan de algehele veiligheid. Als enige navigatieprovider in de markt komt TomTom zijn klanten tegemoet als het gaat om het updaten van zijn kaarten. Het kan namelijk best eens voorkomen dat een kaart een verkeerde rijrichting aangeeft. Met de introductie van de nieuwe TomTom GO heeft TomTom Map Share geintroduceerd. Met deze techniek kunnen gebruikers gemakkelijk zelf kaarten verbeteren en profiteren van de veranderingen aangebracht door andere TomTom Map Share™-gebruikers. Hierdoor beschikken zij altijd over de meest actuele kaarten. Momenteel is deze fuctionaliteit beschikbaar op de TomTom GO 720/520 (920 zodra beschikbaar) en TomTom ONE 3rd Edition.
Gratis up to date
Dit betekent dat consumenten de meest up-to-date kaartversie gratis kunnen downloaden via TomTom HOME, wanneer een nieuwe kaart beschikbaar is gekomen tussen productie en aankoop van het product. TomTom gebruikers kunnen via tomtom.com en TomTom HOME controleren over welke kaartversie zij beschikken. De kaartcontrolecode die in de doos wordt meegeleverd, kan worden gebruikt om de ‘meest actuele kaart verzekerd’ garantie te activeren. Momenteel geldt deze ‘meest actuele kaart verzekerd’ garantie voor de TomTom GO 720/520 (920 zodra beschikbaar) en de TomTom ONE 3rd edition.
Als laatste moedigt TomTom klanten aan wijzigingen in kaarten door te geven via hun customer support afdeling of online via de support van TomTom . Deze worden gecheckt door hun kaartleveranciers en vervolgens meegenomen in een volgende kaartversie.Gebruikers met een oudere kaart (voor systemen zoals de GO 910/710/510 en ONE 2nd edition) kunnen via de TomTom website of TomTom HOME een nieuwe kaart kopen en krijgen dan tevens gratis de laatst beschikbare software versie. (Benelux versie vanaf 59,95 euro. Europa versie van 99,95 euro). Wat betreft Map Share; de bedoeling is om deze feature in de nabije toekomst gratis aan alle TomTom gebruikers aan te bieden. Dit kan door middel van een software update die gratis te downloaden is via TomTom HOME – TomTom’s (gratis) software applicatie. Zo kunnen ook de gebruikers die hun kaart 2-3 jaar geleden hebben gekocht, ter plaatse wijzigingen aanbrengen via Map Share.
Mio:
Volgens Mio kan men prima uit de voeten met iets ouder kaartmateriaal. Zij zijn ook weer afhankelijk van Tele Atlas (heel duur, kosten en licenties, en arbeidsintensief). Bij Mio wordt er jaarlijks updates voor de kaarten van hun navigatiesystemen uitgebracht. Dit kost dan tussen de 100 en 150 euro afhankelijk van regio en kaarten. Op het moment dat Mio de navigatiesystemen verkoopt aan de distributeurs, zijn de kaarten nieuw. De producten hebben gemiddeld een levensduur van zes maanden en liggen ook maximaal zes maanden in de winkels. Volgens Mio kan het wel echter voorkomen dat de producten langer in de winkel liggen. Wat betreft de houdbaarheidsdatum op de verpakking; volgens Mio staat het jaar waarin het product verkocht wordt ook vermeld op de verpakking.
Sony:
Bijbehorende software, een jaar na introductie van de hardware stellen ze een update beschikbaar tegen betaling online te bestellen. Voor klanten in de Benelux is deze update te downloaden en in Europa wordt het thuisgestuurd. De update is een extra service dus daar moet voor worden betaald. Volgens Sony verandert er weinig aan het kaartenmateriaal en krijgen weinig klachten binnen.
De bijgeleverde route software (besturings-systeem) blijft na aanschaf bruikbaar. Omdat de infrastuctuur eigenlijk altijd verandert, biedt Sony de kaart-updates als service. Soms komt er een straat bij en soms hele wijken. Niet iedereen die een navigatiesysteem heeft, wil voor iedere nieuwe straat een update.
Deze kaart updates verkrijgt Sony van een 3e partij, bijvoorbeeld NAVTEQ. Deze service is niet gratis en wordt door Sony doorberekend als de consument hier gebruik van wil maken. De Benelux-kaart kost 59 Euro en de Europese kaart (37 landen): 120 Euro. De kaart-update  staat los van de besturingssoftware van het Sony navigatiesysteem (hardware). De Benelux-kaart kan worden gedownload, de Europese kaart (op DVD) kan via internet worden besteld en wordt dan verstuurd. Deze dvd kan ook worden besteld via de detailhandel. Volgens de inschatting van Sony zou een update eens in de 3 jaar enigzins wenselijk zijn, al verschilt dat dus van persoon tot persoon. Bij de nieuwe NAV-U systemen (intro 2007) zal vanaf 1 jaar na  introductie een eerste kaart-update beschikbaar zijn. Bij de Nav-u's is de meest recente software bijgeleverd. Software die ten tijde van de introductie- en uitleverdatum van de modellen maximaal mogelijk is. Dus Sony levert geen navigatiesystemen met oude software.
Overzicht update en houdbaarheidsdatum per merk:
  • Navman Datum kaart WEL op verpakkingGEEN gratis update als kaart direct verouderd blijkt
  • MioDatum kaart NIET op de verpakking
    GEEN gratis update als kaart direct  verouderd blijkt
  • Sony
    Datum kaart NIET op de verpakking
    GEEN gratis update als kaart direct verouderd blijkt
  • TomTomDatum kaart NIET op de verpakkingWEL gratis update als kaart direct verouderd blijkt (sinds 7/2007)
  • GarminDatum kaart NIET op de verpakkingWEL gratis update als kaart direct verouderd blijkt
Navman 
Datum kaart WEL op verpakking
GEEN gratis update als kaart direct verouderd blijkt
Mio
Datum kaart NIET op de verpakking
GEEN gratis update als kaart direct  verouderd blijkt
Sony
Datum kaart NIET op de verpakking
GEEN gratis update als kaart direct verouderd blijkt
TomTom
Datum kaart NIET op de verpakking
WEL gratis update als kaart direct verouderd blijkt (sinds 7/2007)
Garmin
Datum kaart NIET op de verpakking
WEL gratis update als kaart direct verouderd blijkt
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!