Auteursrecht uitgebreid op grotere internetplatforms
14-02-2019
• leestijd 1 minuten
Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden. Internetsites als Google News die nieuwsbericht overnemen en online zetten, moeten daar ook voor gaan betalen. Internetbedrijven moeten materiaal waarvoor geen toestemming of licentie is verleend via een speciaal filter verwijderen.
Dat zijn onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie na maandenlange strijd over wetsaanpassingen van het auteursrecht aan het digitale tijdperk in Straatsburg overeengekomen. De deal moet nog formeel worden goedgekeurd.
'Censuurfilter'
Volgens de Europese Commissie zullen alle creatieve sectoren waaronder de pers maar ook bijvoorbeeld onderzoekers profiteren van de nieuwe regels. Tegenstanders van het verwijderen van materiaal door internetbedrijven spreken van een 'censuurfilter'.
'Kleinere bedrijven ontzien'
Onlineplatforms die minder omzetten dan 10 miljoen euro per jaar of korter dan drie jaar bestaan krijgen minder verplichtingen. Zij moeten wel aantonen dat ze er alles aan hebben gedaan toestemming te krijgen en snel te werken bij een verzoek om verwijdering van de rechthebbenden.
Voor een groep landen waaronder Nederland was het belangrijk kleinere bedrijven te ontzien, mede vanwege de hoge kosten voor de filtersoftware.
'Vrijheid van meningsuiting in het geding'
,,Dit rampzalige akkoord is een grote teleurstelling’’, reageert D66-Europarlementariër Marietje Schaake. ,,Uploadfilters zullen de grote platforms meer macht geven, onze vrijheid van meningsuiting beperken en de creativiteit van gewone internetgebruikers verstikken.’’ Zij roept het EU-parlement op het akkoord te verwerpen. ANP