Arts mag Diane-35 blijven voorschrijven
17-05-2013
• leestijd 2 minuten
Artsen mogen de Diane-35-pil blijven voorschrijven aan patiënten, maar ze moeten hen wel goed voorlichten over de risico's op trombo-embolie en over de symptomen hiervan. Op die manier moet deze potentieel dodelijke aandoening eerder vastgesteld en behandeld worden als dat aan de orde is. Dat staat in een aanbeveling die het Europese comité voor geneesmiddelenbewaking PRAC vrijdag deed.
Anticonceptie
Ook mag de Diane-35-pil alleen voorgeschreven worden bij overbeharing en acne. In Nederland was dat officieel al zo, maar in andere Europese landen werd het middel ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Uit meldingen bij bijwerkingencentrum Lareb blijkt echter dat de pil in Nederland wel degelijk als anticonceptiemiddel wordt voorgeschreven.
Commotie
Over de pil is de laatste maanden veel commotie geweest, nadat bekend was geworden dat in Frankrijk de afgelopen 25 jaar vier vrouwen zijn overleden, omdat ze bloedklonters hadden als gevolg van het slikken van de pil. In Nederland staat de dood van 18 vrouwen mogelijk in verband met de Diane-35-pil. Bij 31 meldingen die bij Lareb zijn binnengekomen, zat er enige tijd tussen de eerste symptomen en het stellen van de diagnose. Volgens Lareb kan dat erop wijzen dat de bijwerking in eerste instantie niet als zodanig herkend werd.
Longembolie
PRAC wijst er in de aanbeveling ook op dat patiënten die de Diane-35-pil slikken, daar geen ander hormonaal anticonceptiemiddel bij mogen gebruiken, omdat de kans op trombose en longembolie erdoor groeit.
Bij een embolie wordt de ader of de slagader afgesloten. Dat wordt vaak veroorzaakt door een bloedstolsel. Als een bloedstolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, leidt dit tot een longembolie. Een deel van de longen krijgt dan geen bloed en ook geen zuurstof meer. ANP