Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ziekenhuisrekeningen en het eigen risico – Hoe zit het precies?

17-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2935 keer bekeken
  •  
arts_ziekenhuis_dokter_930x520
Column - Post van je zorgverzekeraar: een rekening voor een ziekenhuisbehandeling die je hebt gehad in 2015! Of je nog even het eigen risico wilt betalen. Waarom krijg je die rekening pas zo laat? En hoe zit het met het eigen risico en je ziekenhuisrekening?
Ziekenhuisbehandelingen en DBC’s – Hoe werkt het?
Als je onder behandeling bent in het ziekenhuis, worden er vaak meerdere handelingen uitgevoerd. Je krijgt bijvoorbeeld eerst een intakegesprek, er worden foto’s gemaakt en pas als je daarvan de uitslag hebt, volgt een behandeling of een operatie.
Het ziekenhuis brengt deze handelingen niet allemaal apart in rekening bij je zorgverzekeraar, maar verzamelt ze onder één behandelcode. Dit wordt een Diagnose Behandel Combinatie (DBC) genoemd.
Zodra je de eerste keer in het ziekenhuis komt voor de betreffende aandoening, wordt de DBC geopend. Sinds 2015 mag een DBC maximaal 120 dagen lopen. Na die 120 dagen kijkt het ziekenhuis welke handelingen er zijn verricht. Op basis hiervan bepaalt het ziekenhuis onder welke DBC je behandeling wordt gedeclareerd bij je zorgverzekeraar.
Achteraf pas duidelijk hoeveel een behandeling kost
Elke DBC heeft een eigen tarief. Dit kan een wettelijk tarief zijn, dat is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) of een tarief dat is overeengekomen met de zorgverzekeraar. Omdat het ziekenhuis achteraf bepaalt onder welke DBC jouw behandeling wordt gedeclareerd, is ook achteraf pas duidelijk hoeveel de behandeling heeft gekost.
Het ziekenhuis kan op zijn vroegst 120 dagen na de start van je behandeling de rekening naar je zorgverzekeraar sturen. Voor 2015 mocht een DBC zelfs 365 dagen lopen, waardoor je een rekening van het ziekenhuis vaak pas nog later ontving. Toch kan het voorkomen dat een ziekenhuis langer dan 120 dagen wacht met het sturen van een rekening. Dit komt doordat nog niet alle ziekenhuizen volledig zijn ingesteld op de nieuwe termijn van 120 dagen.
DBC en eigen risico
Bijna alle behandelingen in een ziekenhuis vallen onder je eigen risico. De startdatum van het DBC, de eerste keer dat je voor een betreffende aandoening in het ziekenhuis was, bepaalt voor welk jaar de behandeling onder je eigen risico valt. Ging je op 20 november 2015 voor het eerst naar het ziekenhuis, dan valt de behandeling dus onder je eigen risico van 2015. Ging je op 3 januari 2016 voor het eerst naar het ziekenhuis, dan telt de behandeling mee voor het eigen risico van 2016.
Twee keer eigen risico betalen voor één behandeling?
Soms betaal je twee keer eigen risico voor één en dezelfde behandeling. Stel je breekt je been en gaat hiervoor op 22 december 2015 naar het ziekenhuis. Er wordt dan een DBC geopend. Deze valt onder je eigen risico van 2015. Het blijkt echter een zeer ernstige botbreuk waar een lang revalidatietraject aan vast zit. De geopende DBC loopt maximaal 120 dagen. Dit betekent dat als je na 20 april 2016 nog steeds in behandeling bent bij het ziekenhuis er een vervolg-DBC wordt geopend. De startdatum daarvan is 21 april 2016 en dus valt de rekening daarvan onder je eigen risico van 2016.
Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!